x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lupte la frontiera dintre Kârgâzstan şi Tadjikistan. Vladimir Putin face apel la calm

Lupte la frontiera dintre Kârgâzstan şi Tadjikistan. Vladimir Putin face apel la calm

18 Sep 2022   •   18:55
Lupte la frontiera dintre Kârgâzstan şi Tadjikistan. Vladimir Putin face apel la calm

Liderul de la Kremlin a avut convorbiri telefonice cu președinții Kârgâzstanului şi Tadjikistanului pentru a le transmite un apel pentru evitarea unei noi escaladări a situației la frontiera dintre cele două țări, scrie AFP.

"Vladimir Putin a făcut apel la cele două state să împiedice o nouă escaladare a conflictului şi să ia măsuri pentru a rezolva situaţia cât mai repede posibil, iar acest lucru nu trebuie să se facă decât pe căi paşnice şi politico-diplomatice", se arată într-un comunicat dal administrației președințiale de la Moscova.

În această dimineață, Kârgâzstanul un total de 36 de cetățeni uciși și 134 răniți. 

"Numărul morţilor este de 36 de persoane în conflictul armat din regiunea Batken", din sud-vestul Kârgâzstanului, la graniţa cu Tadjikistanul, a declarat Ministerul kârgâz al Sănătăţii.

Polițiștii de frontieră kârgâzi au transmis, duminică, faptul că noaptea  trecută a fost fără incidente dar situația este tensionată în regiunile de granită Osh şi Batken.

Totodată, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel pentru dialog. 

De cealaltă parte, Ministerul tadjik de Interne a anunţat că civili din această țară au fost uciși, fără a oferi mai multe informații. Doi polițiști de frontieră au fost uciși și mai mulți răniți. 

Violențele din ultimele zile sunt cele mai grave după aprilie 2021. Deși cele două părți aflate în conflict au anunțat, vineri, un armistițiu de încetare a focului, s-au acuzat apoi de încălcarea lui. 

Problemele de la frontiera dintre cele două state sunt constante din cauza faptului că jumătate din cei aproape 1000 de km de graniță comună a rămas nelămurită după destrămarea fostei Uniuni Sovietice. 
 

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin kargazstan Tadjikistan