x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macedonia de Nord și Albania, undă verde pentru negocierile de aderare la UE

Macedonia de Nord și Albania, undă verde pentru negocierile de aderare la UE

24 Mar 2020   •   21:50
Macedonia de Nord și Albania, undă verde pentru negocierile de aderare la UE

Statele din Uniunea Europeană au ajuns la un acord politic asupra lansării negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania, a anunţat, astăzi, comisarul european pentru Vecinătate şi Extindere, Oliver Varhelyi, citat de agențiile internaționale de presă.

„Felicit din toată inima ambele ţări. Decizia trimite un mesaj clar către Balcanii Occidentali: viitorul vostru este în Uniunea Europeană”, a scris Varhelyi pe Twitter.

„Poziţia Comisiei Europene este clară: ambele ţări au făcut reforme şi sunt pregătite să deschidă tratativele”, a mai spus Varhelyi.

Cele două ţări din Balcanii Occidentali şi-au văzut speranţele spulberate de mai multe ori, deoarece Franţa şi Olanda au manifestat scepticism în privința evoluţiei lor în materie de democraţie şi de combatere a corupţiei, temându-se să accepte noi membri într-o perioadă în care coeziunea blocului comunitar era deja afectată de Brexit.

Grecia nu se alăturase înainte de weekend acestei decizii, care necesită unanimitatea tuturor membrilor UE, dar surse diplomatice au declarat că Atena şi-a dat acordul, după ce ultimul proiect include formulări mai ferme cu privire protecţia minorităţilor naţionale în Albania.

×
Subiecte în articol: negocieri de aderare la UE