x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Măcelarul din Afganistan a fost pus oficial sub acuzare. Robert Bales riscă pedeapsa cu moartea

Măcelarul din Afganistan a fost pus oficial sub acuzare. Robert Bales riscă pedeapsa cu moartea

23 Mar 2012   •   18:44
Măcelarul din Afganistan a fost pus oficial sub acuzare. Robert Bales riscă pedeapsa cu moartea

Sergentul american Robert Bales, acuzat de uciderea unor localnici afgani, printre care noua copii si trei femei, a fost inculpat oficial vineri pentru 17 asasinate si sase tentative de asasinat, a anuntat armata americana, citata de BBC.

Subofiterul in varsta de 38 de ani, tata a doi copii, a parasit baza militara din districtul afgan Panjwayi pe 11 martie, dupa care a ucis 17 persoane, in doua sate afgane, incendiind cadavrele. Ulterior, a revenit la baza si s-a predat.

Conform codului militar, sentinta maxima in cazul in Bales va fi gasit vinovat este excluderea din cadrul armatei, degradarea si condamnarea la moarte. Sentinta minima este inchisoare pe viata cu posibilitatea de eliberare conditionata.

Reactia talibanilor afgani nu a intarziat sa apara, un purtator de cuvant, Zabihullah Mujahid declarand telefonic pentru Reuters ca "actiunea de asasinare a fost premeditata si o vom razbuna. Nu exista justitie pentru asa ceva, nici in America, nici nicaieri in lume".

John Henry Browne, avocatul lui Bales, a negat informatiile potrivit carora sergentul ar fi fost beat in momentul comiterii masacrului, decclarand doar ca "nu isi aminteste ce s-a intamplat". De asemenea, "clientul meu nu a marturisit nimic si nu exista probe evidente criminalistice care sa il incrimineze", potrivit lui Browne.

×