x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron acuză Rusia că alimentează propaganda anti-franceză în Africa

Macron acuză Rusia că alimentează propaganda anti-franceză în Africa

20 Noi 2022   •   19:15
Macron acuză Rusia că alimentează propaganda anti-franceză în Africa

Președintele Emmanuel Macron a acuzat Rusia că alimentează propaganda anti-franceză în Africa pentru a servi ambițiilor „prădătoare” în națiunile africane cu probleme, unde Franța a suferit în ultimii ani eșecuri militare și o pierdere mare a influenței, potrivit Reuters.

Vorbind în marja unui summit al națiunilor francofone din Tunisia, Macron a fost rugat să răspundă criticilor care spun că Franța exploatează legăturile economice și politice istorice din fostele sale colonii pentru a-și servi propriile interese.

„Această percepție este alimentată de alții, este un proiect politic”, a declarat Macron într-un interviu pentru TV5 Monde. „Nu sunt prost, mulți oameni de influență, care vorbesc uneori în programele dumneavoastră, sunt plătiți de ruși. Îi cunoaștem”, a spus el.

„O serie de puteri, care vor să-și extindă influența în Africa, fac acest lucru pentru a afecta Franța, pentru a-i afecta limba, pentru a semăna îndoieli, dar mai ales pentru a urmări anumite interese”, a adăugat el.

Franța, fosta putere colonială în cea mai mare parte a Africii occidentale și centrale, are legături militare de lungă durată în toată Africa francofonă, iar trupe franceze au fost staționate în Mali timp de un deceniu în cadrul unei operațiuni de combatere a terorismului.

Criticii descriu operațiunea Franței ca fiind un eșec și o acuză că a destabilizat și mai mult regiunea.

De asemenea, în ultimii ani, Franța a jucat pentru influență alături de Rusia, prin desfășurarea contractorului militar privat Wagner Group în mai multe țări, inclusiv în Republica Centrafricană (RCA) și în Mali.

Parisul a fost nevoit să își retragă trupele din Mali după ce armata țării africane a preluat puterea printr-o lovitură de stat în 2020, pe fondul unei rupturi de relații. Ulterior, liderii militari l-au invitat pe Wagner să ajute în lupta de zece ani împotriva militanților islamiști și au tăiat legăturile cu Franța.

Rusia a declarat că Wagner nu reprezintă statul rus și nici nu este plătit de acesta. Dar UE a impus sancțiuni împotriva lui Wagner, acuzându-l că desfășoară operațiuni clandestine în numele guvernului rus.

Anul trecut, un raport al Națiunilor Unite a declarat că instructorii militari ruși și trupele locale din Republica Centrafricană au vizat civilii prin forță excesivă, ucideri fără discernământ, ocuparea școlilor și jafuri pe scară largă.

Kremlinul a declarat că este o minciună faptul că instructorii ruși ar fi luat parte la omoruri sau jafuri în această țară bogată în aur și diamante, cu o populație de 4,7 milioane de locuitori.

Duminică, Macron a declarat că comportamentul Rusiei a fost „prădător”.

„Trebuie doar să vă uitați la ceea ce se întâmplă în Republica Centrafricană sau în altă parte pentru a vedea că proiectul rusesc în curs de desfășurare acolo, când Franța este dată la o parte, este un proiect de prădător”, a declarat Macron.

„Se face cu complicitatea unei junte militare rusești”, a mai spus el.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Macron Rusia propaganda