x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comentariile lui Macron, derutante pentru taiwanezi

Comentariile lui Macron, derutante pentru taiwanezi

de Redacția Jurnalul    |    12 Apr 2023   •   14:45
Comentariile lui Macron, derutante pentru taiwanezi

Comentariile președintelui francez, Emmanuel Macron, cu privire la Taiwan sunt derutante, a declarat un politician taiwanez de rang înalt, întrebându-se dacă nu cumva idealurile fondatoare ale Franței de libertate, egalitate și fraternitate sunt acum demodate, scrie Reuters.

În comentariile făcute într-un interviu cu ocazia unei călătorii în China, menită să prezinte unitatea europeană în ceea ce privește politica față de China, președintele francez Emmanuel Macron a avertizat că nu trebuie să se lase atras într-o criză privind Taiwanul, determinată de un „ritm american și o reacție exagerată a Chinei”.

De asemenea, el a cerut ca Uniunea Europeană să își reducă dependența față de Statele Unite și să devină un „al treilea pol” în afacerile mondiale alături de Washington și Beijing.

Președintele parlamentului taiwanez, You Si-kun, a scris, marți noaptea pe Facebook deasupra unei capturi de ecran a unui raport despre comentariile lui Macron cu privire la Taiwan, punând la îndoială angajamentul francez față de libertate.

„Sunt "liberté, égalité, fraternité" demodate?”, a scris el, referindu-se la motto-ul oficial francez de „libertate, egalitate, fraternitate”.

„Este în regulă să ignorăm acest lucru odată ce face parte din Constituție? Sau țările democratice avansate pot ignora viețile și morțile oamenilor din alte țări?”, a adăugat You, unul dintre fondatorii Partidului Democrat Progresist, aflat la putere în Taiwan. „Acțiunile președintelui Macron, un lider al democrației internaționale, mă lasă perplex”.

China organizează exerciții militare în jurul Taiwanului începând de sâmbătă, după ce președintele taiwanez Tsai Ing-wen s-a întors dintr-o călătorie în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu președintele Camerei Reprezentanților americane, Kevin McCarthy.

Franța, la fel ca majoritatea țărilor, nu are relații diplomatice oficiale cu Taiwanul revendicat de China, dar menține o ambasadă de facto la Taipei și s-a alăturat altor aliați ai SUA pentru a sublinia necesitatea păcii în strâmtoarea Taiwan.

Ministerul de Externe din Taiwan a încercat marți să minimalizeze remarcile lui Macron, deși a declarat că a „luat notă” de cele spuse de acesta.

„Ministerul de Externe își exprimă mulțumirile față de Franța pentru că și-a exprimat preocuparea pentru pace și stabilitate în strâmtoarea Taiwan de multe ori și în multe locuri internaționale diferite”, inclusiv, de exemplu, la recentul summit al liderilor franco-britanici, a declarat purtătorul de cuvânt Jeff Liu reporterilor. „Aceasta este o continuare a poziției consecvente a Franței”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Emmanuel Macron taiwan