x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron renunţă să mai susţină un discurs de ziua naţională

Macron renunţă să mai susţină un discurs de ziua naţională

de Redacția Jurnalul    |    12 Iul 2023   •   17:45
Macron renunţă să mai susţină un discurs de ziua naţională
Sursa foto: Hepta

Preşedintele francez Emmanuel Macron a renunţat să susţină un discurs de ziua naţională, pe 14 iulie, deşi şi-a ales acest moment pentru a face bilanţul celor "100 de zile de întoarcere la calm" pe care le-a cerut când şi-a depus jurământul, la jumătatea lunii aprilie, relatează AFP.

Franţa ieşea atunci dintr-o perioadă de mai multe luni de tensiuni provocate de reforma pensiilor dorită de Emmanuel Macron şi şeful statului francez s-a angajat să vorbească pe 14 iulie despre "un prim bilanţ" al "marilor şantiere" care urmează a fi începute pentru a încheia acest capitol.

Miercuri, serviciile preşedinţiei au anunţat însă că şeful statului nu va mai lua cuvântul pe 14 iulie şi că va susţine un discurs "în zilele următoare" sub o formă care nu a fost încă precizată.

"Întoarcerea la calm" dorită de Emmanuel Macron a fost umbrită de şase nopţi de revolte urbane care au lovit ţara după moartea adolescentului Nahel, ucis de un poliţist pe 27 iunie în apropiere de Paris în timpul unui control rutier.

În Franţa, ziua naţională este în mod tradiţional marcată printr-un interviu al şefului statului, dar Macron nu a făcut acest lucru decât de două ori de la venirea sa la putere, în 2017.

Emmanuel Macron, care se află în prezent la Vilnius la summitul NATO, se va afla lunea şi marţea viitoare la Bruxelles pentru un alt summit între UE şi Comunitatea statelor latinoamericane şi din Caraibe. Apoi el se va deplasa în Oceania, începând cu 22 iulie.

×
Subiecte în articol: Macron discurs ziua nationala