x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron face apel la "unitate" înaintea celui de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial

Macron face apel la "unitate" înaintea celui de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial

11 Apr 2022   •   08:00
Macron face apel la "unitate" înaintea celui de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial

Preşedintele în funcţie al Franţei, Emmanuel Macron, vrea crearea unei "ample mişcări politice de unitate şi acţiune", în contextul în care s-a calificat în turul al doilea al scrutinului prezidenţial şi o va avea ca adversară pe candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen.

"Încrederea dumneavoastră mă onorează, mă obligă şi mă implică. Puteţi conta pe mine pentru aplicarea proiectelor în sensul progresului, deschiderii şi independenţei Franţei. Fac apel la cei care de şase ani şi până în această seară s-au angajat să lucreze de partea mea să se mobilizeze pentru a se aduna într-o amplă mişcare politică de unitate şi acţiune. Vreau să îi salut pe toţi candidaţii prezenţi în primul tur de scrutin", a declarat Emmanuel Macron, duminică seară, citat de cotidianul Le Figaro.

"Cunosc dezamăgirea unora dintre candidaţi. Le mulţumesc candidaţilor Anne Hidalgo, Yannick Jadot, Valérie Pécresse şi Fabien Roussel, care au anunţat din această seară că mă susţin. Eu sunt pregătit să inventăm ceva nou pentru a reuni sensibilităţi diverse şi a construi împreună cu ei o mare mişcare", a subliniat Emmanuel Macron.

Potrivit proiecţiilor Institutului Ipsos Steria, Emmanuel Macron, susţinut de formaţiunea de centru Republica în Mişcare, a obţinut 27,6% în primul tur al scrutinului prezidenţial, fiind urmat de Marine Le Pen, din cadrul partidului de extremă-dreapta Mobilizarea Naţională, cu 23%.

Jean-Luc Melenchon, din cadrul partidului de stânga Franţa Nesupusă, este creditat cu 22,2%, iar politicianul de extremă-dreapta Eric Zemmour este creditat cu 7,2% din voturi. Valerie Pecresse, membră a formaţiunii Republicanii (centru-dreapta) şi preşedintele Consiliului regiunii Ile-de-France, a obţinut 4,8% din voturi.

Prezenţa la urne a fost de 74%, potrivit cotidianului Le Monde.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Emmanuel Macron