x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron lovește în imigranți, dar își rupe partidul 

Macron lovește în imigranți, dar își rupe partidul 

de Redacția Jurnalul    |    21 Dec 2023   •   09:00
Macron lovește în imigranți, dar își rupe partidul 
Sursa foto: Hepta

Parlamentul francez a adoptat, marți, aproape de miezul nopții, legislația care înăsprește politica în privința imigrației, la capătul mai multor luni de dispute interne. Demersul a fost sprijinit de partidul centrist al președintelui Emmanuel Macron, Renașterea, și de partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, Adunarea Națională.

O variantă a proiectului de lege fusese respinsă săptămâna trecută atât de stânga, cât și de dreapta politică de la Paris, guvernul operând rapid modificări pentru o lege mai dură care a atras votul dreptei.

Noile prevederi fac mai dificilă pentru migranți aducerea familiilor în Franța și le întârzie accesul la ajutoarele sociale.

Le Pen a salutat schimbarea legislativă, numind-o „o victorie ideologică”, în timp ce liderul aripii de dreapta a Partidului Republican, Eric Ciotti, a spus că noile măsuri sunt „ferme și curajoase”.

În același timp, stânga îl acuză pe Macron că „activează extrema dreaptă”. „Istoria își va aminti de cei care își trădează convingerile”, a spus liderul Partidului Socialist, Olivier Faure.

Liderul mai multor regiuni conduse de stânga, printre care Seine-Saint-Denis și Lot, au spus că vor refuza să aplice noile reguli privind prestațiile sociale pentru persoanele fără cetățenie franceză.

 

Un sfert dintre parlamentarii președintelui au votat contra

Noua legislație a relevat și fracturile din cadrul coaliției guvernamentale, remarcă BBC. 27 de parlamentari pro-Macron au votat împotriva proiectului, în timp ce 32 s-au abținut, ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din forța care sprijină guvernul.

Mai mult, ministrul Sănătății, Aurélien Rousseau, a demisionat după vot, iar alți colegi ai ei sunt pe cale să părăsească Guvernul. 

Partidul președintelui Macron a pierdut majoritatea parlamentară vara trecută, de atunci devenind o obișnuință să nu obțină voturile necesare proiectelor depuse. Și în privința legilor imigrației s-ar fi întâmplat la fel, dacă extrema dreaptă ar fi votat împotrivă.

Imediat după vot, premierul Borne a recunoscut că unele măsuri luate acum ar putea fi neconstituționale și a spus că va consulta Consiliul Constituțional 

Mai multe organizații de apărare a drepturilor omului au denunțat reforma imigrației, considerând-o cel mai mare regres legislativ, de zeci de ani încoace

×
Subiecte în articol: Macron imigranti