O variantă a proiectului de lege fusese respinsă săptămâna trecută atât de stânga, cât și de dreapta politică de la Paris, guvernul operând rapid modificări pentru o lege mai dură care a atras votul dreptei.
Noile prevederi fac mai dificilă pentru migranți aducerea familiilor în Franța și le întârzie accesul la ajutoarele sociale.
Le Pen a salutat schimbarea legislativă, numind-o „o victorie ideologică”, în timp ce liderul aripii de dreapta a Partidului Republican, Eric Ciotti, a spus că noile măsuri sunt „ferme și curajoase”.
În același timp, stânga îl acuză pe Macron că „activează extrema dreaptă”. „Istoria își va aminti de cei care își trădează convingerile”, a spus liderul Partidului Socialist, Olivier Faure.
Liderul mai multor regiuni conduse de stânga, printre care Seine-Saint-Denis și Lot, au spus că vor refuza să aplice noile reguli privind prestațiile sociale pentru persoanele fără cetățenie franceză.
Un sfert dintre parlamentarii președintelui au votat contra
Noua legislație a relevat și fracturile din cadrul coaliției guvernamentale, remarcă BBC. 27 de parlamentari pro-Macron au votat împotriva proiectului, în timp ce 32 s-au abținut, ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din forța care sprijină guvernul.
Mai mult, ministrul Sănătății, Aurélien Rousseau, a demisionat după vot, iar alți colegi ai ei sunt pe cale să părăsească Guvernul.
Partidul președintelui Macron a pierdut majoritatea parlamentară vara trecută, de atunci devenind o obișnuință să nu obțină voturile necesare proiectelor depuse. Și în privința legilor imigrației s-ar fi întâmplat la fel, dacă extrema dreaptă ar fi votat împotrivă.
Imediat după vot, premierul Borne a recunoscut că unele măsuri luate acum ar putea fi neconstituționale și a spus că va consulta Consiliul Constituțional
Mai multe organizații de apărare a drepturilor omului au denunțat reforma imigrației, considerând-o cel mai mare regres legislativ, de zeci de ani încoace