x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron susține că a obţinut de la Putin promisiunea că ''nu va mai exista o escaladare''

Macron susține că a obţinut de la Putin promisiunea că ''nu va mai exista o escaladare''

08 Feb 2022   •   21:00
Macron susține că a obţinut de la Putin promisiunea că ''nu va mai exista o escaladare''

Preşedintele francez Emmanuel Macron spune că, la întâlnirea pe care a avut-o luni, la Moscova, cu omologul său rus, Vladimir Putin i-a promis ''că nu va mai exista o degradare sau o escaladare'' în criza dintre Rusia şi Occident pe tema situaţiei din Ucraina, informează AFP.

''Pentru mine, se punea problema schimbării dinamicii pentru a evita o escaladă şi a deschide noi perspective. (...) Acest obiectiv a fost îndeplinit, în opinia mea'', le-a declarat Macron ziariştilor care l-au însoţit în avionul care l-a transportat de la Moscova la Kiev, unde îl va întâlni pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară se confruntă cu o desfăşurare masivă de militari ruşi la frontierele sale.

Totodată, potrivit EFE, care citează postul francez BFM TV, Macron s-a arătat realist în privinţa ''flexibilităţii'' lui Putin în chestiunea ucraineană. ''Nu am crezut nicio clipă că va face vreun gest'', a declarat el.

Pe de altă parte, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a anunţat marţi că aşteaptă cu interes mesajul pe care preşedintele francez îl aduce de la Moscova, transmite EFE.

''Desigur, toţi aşteptăm cu interes semnalele pe care domnul Macron le aduce de la Moscova'', a declarat Kuleba într-o conferinţă de presă comună cu miniştrii de externe din Cehia, Jan Lipavsky, Austria, Alexander Schallenberg, şi Slovacia, Ivan Korcok.

''Însă am spus-o de multe ori, inclusiv ieri: suntem deschişi la dialog, suntem constructivi, căutăm o soluţie diplomatică, dar nu vom încălca propriile 'linii roşii' şi nimeni nu ne poate obliga să le încălcăm'', a insistat şeful diplomaţiei ucrainene.

Macron a ajuns deja la Kiev, unde urmează să se întâlnească marţi cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. 

×
Subiecte în articol: Emmanuel Macron