x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron intră în gura Ucrainei și a țărilor baltice. El a sugerat garanții de securitate pentru Rusia 

Macron intră în gura Ucrainei și a țărilor baltice. El a sugerat garanții de securitate pentru Rusia 

de Redacția Jurnalul    |    05 Dec 2022   •   12:00
Macron intră în gura Ucrainei și a țărilor baltice. El a sugerat garanții de securitate pentru Rusia 

Sugestia președintelui francez Emmanuel Macron, potrivit căreia Occidentul ar trebui să ia în considerare nevoia Rusiei de garanții de securitate dacă va accepta discuții pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declanșat o furtună de critici la Kiev și la aliații săi baltici, scrie Reuters.

Într-un interviu acordat postului francez de televiziune TF1, Macron a declarat că Europa trebuie să își pregătească viitoarea arhitectură de securitate și, de asemenea, să se gândească "cum să ofere garanții Rusiei în ziua în care aceasta se va întoarce la masa negocierilor".

Principalul consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mykhailo Podolyak, a declarat că lumea este cea care are nevoie de garanții de securitate din partea Rusiei, nu invers.

"Lumea civilizată are nevoie de "garanții de securitate" față de intențiile barbare ale Rusiei post-Putin", a declarat Podolyak pe Twitter duminică.

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a declarat că o Rusie "denuclearizată și demilitarizată" ar fi cea mai bună garanție a păcii nu doar pentru Ucraina, ci și pentru lume.

"Cineva vrea să ofere garanții de securitate unui stat terorist și ucigaș?" a scris Danilov pe Twitter. "În loc de Nuremberg - să semneze un acord cu Rusia și să dea mâna?".

Procesele de la Nürnberg pentru urmărirea penală a criminalilor de război naziști după cel de-al Doilea Război Mondial sunt considerate astăzi ca fiind precursorii unor tribunale precum Curtea Penală Internațională de la Haga. Moscova neagă acuzațiile potrivit cărora forțele sale au comis crime de război în Ucraina.

După mai multe runde de discuții la începutul războiului, Kievul și Moscova nu s-au mai întâlnit de luni de zile pentru a negocia încheierea conflictului. Kievul spune că discuțiile de pace sunt posibile doar dacă Rusia își încetează atacurile și se retrage din toate teritoriile ucrainene pe care le-a confiscat.

Dar Kremlinul a declarat că Occidentul trebuie să recunoască anexarea declarată de Moscova în septembrie a unor "noi teritorii" înainte de orice discuții cu Putin.

Săptămâna trecută, Macron a avut discuții cu președintele american Joe Biden la Washington pe tema războiului din Ucraina. Biden a declarat ulterior că nu există condiții pentru discuțiile dintre SUA și Rusia privind încetarea conflictului.

Cu toate acestea, subsecretarul american pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a declarat că insistența lui Putin de a recunoaște anexiunile declarate indică faptul că acesta nu este serios în ceea ce privește discuțiile de pace.

Sugestia lui Macron de a oferi garanții de securitate pentru Moscova a stârnit critici și în unele țări baltice care se învecinează cu Rusia și o văd ca pe o amenințare tot mai mare.

Fostul premier finlandez Alexander Stubb a declarat că nu este "în mod fundamental" de acord cu Macron.

"Singurele garanții de securitate asupra cărora ar trebui să ne concentrăm sunt, în esență, non-rusești", a spus el pe contul său de Twitter. "Rusia trebuie mai întâi să garanteze că nu îi atacă pe alții".

Fostul ministru de externe lituanian, Linas Linkevicus, a declarat că Rusia are garanții de securitate atâta timp cât nu își "atacă, anexează sau ocupă" vecinii.

La Kiev, David Arakhamia, deputat și membru al echipei de negociere a Ucrainei cu Rusia în perioada în care se desfășurau negocierile, a declarat că Ucraina este pregătită să ofere Rusiei garanții de securitate atâta timp cât aceasta îndeplinește patru condiții.

"Pentru aceasta este suficient: să părăsească teritoriul țării noastre, să plătească reparații, să pedepsească toți criminalii de război; să renunțe voluntar la armele nucleare", a declarat Arakhamia pe aplicația de mesagerie Telegram. "După aceea, suntem gata să ne așezăm la masa negocierilor și să discutăm despre garanții de securitate".

Macron și Zelenski au purtat discuții frecvente în timpul celor peste nouă luni de război, iar Zelenski i-a mulțumit președintelui francez pentru că a încercat să găsească soluții diplomatice, respingând totodată sugestiile lui Macron potrivit cărora Kievul ar putea fi dispus să facă un compromis.

În luna mai, Macron a fost, de asemenea, criticat pe scară largă pentru că a spus că Rusia nu ar trebui să fie umilită, astfel încât, atunci când luptele din Ucraina se vor opri, să se poată găsi o soluție diplomatică.

 

×
Subiecte în articol: emmanuel macron Rusia