x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Madridul, inundat de gunoaie, după 12 zile de grevă a serviciilor de salubritate

Madridul, inundat de gunoaie, după 12 zile de grevă a serviciilor de salubritate

17 Noi 2013   •   18:58

Firmele de curăţenie pentru străzile şi parcurile Madridului, oraş cu 3,2 milioane de locuitori, sunt într-o grevă pe termen nelimitat de la 5 noiembrie. Decizia a fost luată pentru a protesta la adresa unui plan social care prevede suprimarea a circa 1.100 de posturi din aproape 7.000, după ce deja au fost suprimate 350 în august.
Planul mai prevede şi o scădere a salariilor cu până la 40%.
După 12 zile de grevă, sindicatele doresc să convingă firmele de curăţenie să anuleze disponibilizările, dar acceptă reduceri salariale.
Între timp, Primăria Madridului a apelat la o firmă de stat pentru a curăţa o parte dintre străzi, începând de sâmbătă noaptea, iar de duminică se aşteaptă ca activitatea să revină la normal.
Negocierile între reprezentanţii salariaţilor şi ai patronatului celor trei firme de curăţenie au stabilit îngheţarea salariilor timp de cinci ani, ceea ce este, spune sindicatele, baza acordului.
Sindicaliştii resping disponibilizările, dar ar putea fi de acord cu şomajul tehnic.
Străzile Capitalei s-au umplut, în aceste zile, de gunoi, iar aspectul Madridului a fost departe de o capitală europeană renumită prin aspectul ei curat şi, deci, o căutată destinaţie turistică.
Pentru că a apelat la serviciile unei alte firme decât cele contractate, Primăria ar putea plăti aproximativ 700.000 de euro care, spun sindicatele, nu vor putea fi imputaţi firmelor care trebuia să cureţe Capitala, deoarece nu s-a pus problema alertei sanitare.




×
Subiecte în articol: madrid greva salubritate