x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe MAE. Atentionare de calatorie in Croatia. Conditii meteorologice nefavorabile

MAE. Atentionare de calatorie in Croatia. Conditii meteorologice nefavorabile

04 Feb 2015   •   19:27

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români, care se află sau se deplasează pe teritoriul Republicii Croaţia, cu privire la o atenţionare meteorologică emisă de către autorităţile croate, valabilă pentru perioada 5 – 08 februarie 2015.

Astfel, începând cu dimineața zilei de 5 februarie 2015, regiunile continentale Karlovac și Gospic se vor afla sub avertizare meteorologică cod roșu de ninsoare abundentă, regiunea capitalei Zagreb se va afla sub avertizare meteorologică cod portocaliu de ninsori, în timp ce pentru regiunile adriatice Istria și Dalmația există un cod portocaliu de vânt și precipitaţii.

Pentru evitarea eventualelor probleme este recomandat ca autovehiculele să fie dotate corespunzător pentru trafic pe timp de iarnă şi, cu precădere în cursul nopții, să existe provizii suficiente de combustibil şi alimente.

Pe teritoriul Republicii Croația, folosirea echipamentelor de iarnă este obligatorie între 15 noiembrie și 15 aprilie, indiferent de condițiile atmosferice sau de tipul de vehicul rutier.

Prin echipamente de iarnă se înțelege, pentru autovehicule cu masă de până la 3,5 tone, anvelope de iarnă inscripționate M+S, pe toate roțile, sau anvelope de vară cu o adâncime a profilului de minim 4 mm însoțite, la nevoie, de lanțuri pentru roțile de tracțiune. Pentru autobuze, autocare şi vehicule de transport marfă sunt obligatorii lanțurile speciale de zăpadă sau anvelopele de iarnă inscripționate M+S pe roțile de tracțiune. Contravențiile pentru nerespectarea condițiilor menționate variază între 300 HRK (aprox. 40 euro şi 700 de HRK (aprox. 90 euro).

MAE recomandă cetățenilor români care doresc să se deplaseze sau să tranziteze Republica Croația ca înainte de a pleca la drum să consulte paginile de internet ale Ministerului Afacerilor Externe - http://www.mae.ro, Automobil Clubului Croat – http://www.hak.hr/en, Companiei Naționale Croate de Căi Ferate - http://www.hznet.hr, Autorității Portuare Croate - http://www.portauthority.hr şi a Agenției Croate de Aviație Civilă http://www.ccaa.hr.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările de a fi consultate informaţiile furnizate prin intermediul aplicaţiei pentru telefonul mobil, “Călătoreşte în siguranţă”, şi serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare “Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

×