Ndrangheta reprezintă 3% din economia italiană şi depăşeşte PIB-ul unor ţări europene
Cifra de afaceri a organizaţiei mafiote calabreze ’Ndrangheta s-a
ridicat, anul trecut, la 44 de miliarde de euro – cît Produsul Intern
Brut al Sloveniei şi Estoniei la un loc.
Ndrangheta reprezintă 3% din economia italiană şi depăşeşte PIB-ul unor ţări europene
Cifra de afaceri a organizaţiei mafiote calabreze ’Ndrangheta s-a ridicat, anul trecut, la 44 de miliarde de euro – cît Produsul Intern Brut al Sloveniei şi Estoniei la un loc.
Cifra aiuritoare a fost dată publicităţii de institutul italian Eurispes, de studii economice şi sociale, care a estimat cifra pe baza analizei principalelor activităţi ale Mafiei calabreze ’Ndragheta, începînd cu traficul de arme şi extorcarea de bani, şi pînă la reţelele de prostituţie şi traficul de stupefiante. Suma calculată de Eurispes reprezintă 2,9 % din PIB-ul Italiei sau din cele ale unor ţări europene, ca Slovenia şi Estonia la un loc, relatează AFP. După alte calcule, veniturile mafiei calabreze au depăşit cifra de afaceri a unora dintre marile companii italiene, ca Telecom Italia sau banca Unicredit. Cea mai prolifică activitate a ’Ndragheta este însă traficul de droguri. Veniturile rezultate de pe urma acestuia reprezintă 62% din totalul veniturilor realizate prin celelalte activităţi ilegale.
"HOLDING ’NDRAGHETA". Eurispes şi-a intitulat sugestiv raportul activităţilor mafiote calabreze, "Holding ’Ndragheta", deoarece gruparea se comportă ca un grup care deţine pachetul majoritar de acţiuni ale mai multor întreprinderi, a explicat Gian Maria Fara, preşedintele institutului. "Datorită capacităţii sale de a acţiona în reţea, organizaţia supravieţuieşte şi se extinde, profitînd de toate posibilităţile pe care le oferă globalizarea", a mai spus expertul. ’Ndragheta a ajuns chiar să elimine intermediarii din traficul cu stupefiante, în special din cel cu cocaină, negociind direct cu cartelurile sud-americane, mai ales cu cele din Columbia. Spre deosebire de Mafia siciliană, ’Ndragheta, mult mai unită, nu a suferit fenomenul "dezertării" membrilor ei şi nici pe cel al membrilor care şi-au recunoscut, în faţa justiţiei, vina. În plus, cu cîteva excepţii, ’Ndragheta a evitat şi atentatele spectaculoase pe care le-a comis Mafia siciliană, Cosa Nostra, împotriva unor politicieni sau magistraţi. Din contră, au corupt autorităţile, mai ales pe cele locale. Astfel, în Calabria, peste 10% dintre responsabilii locali au fost demişi din funcţii, de către Guvernul de la Roma, din cauza legăturilor cu Mafia, fiind înlocuiţi cu comisari speciali.
Citește pe Antena3.ro