x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Mafia rămăne neatinsă"

"Mafia rămăne neatinsă"

de Vitalie Calugareanu    |    13 Sep 2007   •   00:00
 "Mafia rămăne neatinsă"

Corespondenţ ă din Chişinău
Presa procomunistă de la Chişinău nu este mulţumită de decizia MAE romăn de a nu-l retrimite la post pe şeful Secţiei consulare a Ambasadei Romăniei din Chişinău, Alexandru Rus, şi acuză "mafia" de la Bucureşti.



Corespondenţ ă din Chişinău
Presa procomunistă de la Chişinău nu este mulţumită de decizia MAE romăn de a nu-l retrimite la post pe şeful Secţiei consulare a Ambasadei Romăniei din Chişinău, Alexandru Rus, şi acuză "mafia" de la Bucureşti.

Autorităţile de la Chişinău nu au comentat deocamdată declaraţia de marţi a şefului diplomaţiei de la Bucureşti, Adrian Cioroianu, potrivit căreia şeful Secţiei consulare a Ambasadei Romăniei din Chişinău, Alexandru Rus, nu se va mai intoarce la post. In schimb, presa proguvernamentală de la Chişinău schimbă accentele in acest scandal, iar autorităţile comuniste recurg la noi atacuri diplomatice impotriva Romăniei.


"MAFIE". Ziarul Moldova Suverană scria, in numărul de ieri, că: "Mafia vizelor din Ministerul romăn de Externe a rămas neatinsă". (...) "Este de la sine inţeles că reţeaua traficanţilor de vize formată din cetăţeni moldoveni nu putea funcţiona fără complicitatea secţiei consulare romăne. Avănd in vedere insă că aprobarea de viză se obţine de la Bucureşti, aşa cum a confirmat de altfel şi preşedintele Băsescu, nu-ţi trebuie nici măcar talent de detectiv pentru a fi sigur că e vorba despre o reţea mafiotă cu nucleu in Ministerul de Externe al Romăniei." In acest context, ziarul citat reaminteşte despre conferinţa de presă de la 30 august susţinută la Bucureşti de Adrian Cioroianu, conferinţă in cadrul căreia, scrie Moldova Suverană, ministrul romăn de Externe "l-a scos basma curată pe Alexandru Rus".


SCHIMBARE DE MACAZ. Pe de altă parte, autorităţile moldovene şi-au orientat ofensiva diplomatică antiromănească spre o altă ţintă. Zilele acestea, diplomaţia moldovenească a convocat-o pe Monica Sitaru, insărcinat cu afaceri al Ambasadei Romăniei din Chişinău. Diplomatului romăn i s-a comunicat că "autorităţile moldovene sunt ingrijorate in legătură cu informaţiile apărute in presa de la Chişinău, privind intenţiile unui deputat romăn de a organiza la Chişinău primirea in audienţă a cetăţenilor moldoveni". (...) "Este un precedent periculos, care trebuie curmat" - susţine Ministerul moldovean de Externe, fără a preciza in ce constă pericolul.


Proteste

Ieri, protestele in faţa diplomaţiei de la Chişinău au fost reluate. Preşedintele Mişcării "Acţiunea Europeană", Anatol Petrencu, consideră că preşedintele Vladimir Voronin ar trebui să-şi prezinte demisia: "Cerem Ministerului de Externe să deschidă cele două consulate la Bălţi şi la Cahul, deschidere care a fost promisă de Voronin. Deci, domnul Voronin, dacă a promis, el trebuie să se ţină de cuvănt ori să-şi dea demisia... Una din două". La intălnirea avută cu preşedintele Traian Băsescu la inceputul lunii ianuarie 2007, liderul de la Chişinău a promis că va deschide cele două oficii consulare. Ulterior insă, după căteva intălniri ale preşedintelui Voronin cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, Chişinăul s-a răzgăndit.

×
Subiecte în articol: externe chisinau