x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Magnette pledează pentru „Rumexit”

Magnette pledează pentru „Rumexit”

07 Feb 2017   •   20:20
Magnette pledează pentru „Rumexit”
Sursa foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS

Șefului guvernului regional valon, Paul Magnette, a pledat pentru ieșirea din UE a unor țări din Europa Centrală și de Est, referindu-se la Polonia, Ungaria, România și Bulgaria, scrie cotidianul „Le Monde”, în ediția de ieri, preluând un interviu acordat vineri de politicianul belgian publicației „L'Echo”.

În interviul menționat, Paul Magnette a spus că ar fi „de dorit (…) un Polexit, un Ungrexit, un Rumexit, un Bulgexit”, care să urmeze Brexit-ului, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Paul Magnette, prim-ministrul socialist al Valoniei, s-a făcut remarcat prin opoziția față de Tratatul de liber schimb UE — Canada (CETA), semnat în cele din urmă după ce regiunea sa a cerut o renegociere. Magnette este primarul orașului Charleroi și o personalitate în ascensiune a Partidului Socialist (PS) francofon, fiind dat ca posibil succesor al președintelui Elio Di Rupo. Definindu-se drept un „federalist rănit” și „poate primul dintre euroscepticii socialiști”, Magnette, fost director al Institutului de Studii Europene ale Universității Libere din Bruxelles, a oferit un diagnostic ultra-critic asupra evoluției UE. În același interviu, el a declarat că speră într-un scenariu care să clarifice viitorul european, mai precis o negociere „dură, dar echilibrată” cu Londra, care ar inspira țări din Europa Centrală și de Est, poate și Danemarca și Suedia, potențial tentate la rândul lor de negocierea de acorduri comerciale, de parteneriate și, în final, de o ieșire din UE. După cum notează „Le Monde”, propunerile lui Magnette se despart radical de discursul uzual al social-democraților europeni și chiar de cel al Partidului Socialist belgian.

Paul Magnette a trasat contururile unei Europe care este deja „pe cale de a se dezintegra”, cu țări „care vor deveni neguvernabile sau guvernate de nebuni”.

 

Magnette este foarte critic față de Comisia Europeană, care se amestecă „în afaceri naționale extrem de sensibile”.

 

 

 

 

×