x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mai multe state est-europene neagă CATEGORIC furnizarea de avioane de luptă Ucrainei. România nu vrea să comenteze

Mai multe state est-europene neagă CATEGORIC furnizarea de avioane de luptă Ucrainei. România nu vrea să comenteze

02 Mar 2022   •   16:57
Mai multe state est-europene neagă CATEGORIC furnizarea de avioane de luptă Ucrainei. România nu vrea să comenteze
Sursa foto: Hepta

Mai multe state din Europa de Est au anunțat că  nu vor furniza avioane de luptă Ucrainei, după o afirmație alarmantă a șefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, scrie Politico.eu.

''Vom furniza Ucrainei chiar şi avioane de luptă'', a spus acesta, duminică, referindu-se la ajutorul acordat Ucrainei după invazia Rusiei.

A doua zi, un oficial ucrainean a afirmat că piloți din această țară au ajuns în Polonia pentru a prelua avioane de tip MIG-29. Parlamentul Ucrainei a anunțat pe Twitter că armata va primi 70 de avioane, dintre care 28 de MIG-29 din Polonia, 12 din Slovacia, 16 din Bulgaria și alte 14 SU-25 din Bulgaria.

Ulterior, cele trei țări au dezmințit informația și s-au supărat de afirmația lui Joseph Borrell.

Se pare că acesta ar fi întrebat, în mod neoficial, Bulgaria, România și Polonia dacă ar putea livra Kievului avioane din perioada sovietică, spun diplomați europeni. Un oficial român a refuzat să comenteze. 

Premierul Bulgariei, Kiril Petkov, spune că țara sa nu are nici măcar suficiente avioane pentru a-și supraveghea spațiul aerian, cu atât mai puțin să livreze Ucrainei. 

Președintele Poloniei, Adrezej Duda, a fost ambiguu, spunând că Polonia ''nu va trimite avioane de luptă în spaţiul aerian ucrainean deoarece 'acest lucru ar deschide o interferenţă militară în conflict''. Însă prim-ministrul Mateusz Morawiecki a negat categoric informația ''Polonia nu are astfel de planuri''.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului slovac al Apărării a spus că această țară ''nu va oferi avioane de luptă Ucrainei''.

Ulterior, Joseph Borrell a revenit asupra afirmațiilor sale și a spus că UE nu are suficienți bani pentru a cumpăra astfel de avioane, astfel încât ele ar trebui donate de statele membre. A spus însă că UE va încerca să ajute Ucraina, creând un centru care va colecta cererile Kiev-ului și le va discuta cu statele membre, sub coordonarea NATO.

Un ajutor important oferit de UE, potrivit lui Borrell, este transmiterea de date prin satelit Ucrainei cu privire la pozițiile trupelor ruse. 

 

×