Numărul morţilor cauzate de arme de foc este pe cale să-l depăşească pe cel al morţilor provocate de accidente rutiere, până în anul 2015, se arată într-un studiu al Centrului pentru Prevenirea Bolilor din SUA.
Centrul estimează că numărul morţilor în accidente auto va scădea la 32.000 pe an, până în 2015. Morţile cauzate de arme de foc, incluzând sinuciderile şi accidentele, vor ajunge la 33.000 pe an, în aceeaşi perioadă, se arată în estimarea instituţiei.
În fiecare zi sunt împuşcaţi mortal, în medie, 85 de americani, 53 dintre incidente fiind sinucideri. Numărul este mai mic decât în anul 1993, când s-a atins recordul de 37.666 de împuşcaţi mortal, dar se află în creştere faţă de anul 2000, când s-au înregistrat 28.393 astfel de morţi. Astfel de statistici se fac din 1979.
În acelaşi timp, centura de siguranţă care trebuie purtată obligatoriu şi legile mai aspre privind şofatul în stare de ebrietate fac ca numărul de morţi în accidente rutiere să fie în scădere continuă.
Aceste statistici vin în contextul în care se ia în calcul interzicerea armelor de foc semiautomate în SUA, ca urmare a incidentului din Newtown, în care un bărbat înarmat a ucis 20 de copii şi şase adulţi.
Potrivit datelor furnizate de FBI, între anii 2006 şi 2010, 774 de oameni au fost ucişi în atacuri ale ucigaşilor în masă. Ucigaşii în masă au fost definiţi de FBI drept acei atacatori care ucid mai mult de patru persoane într-un singur atac.
Datele arată că un astfel de atac are loc, în medie, o dată la două săptămâni, în SUA.
În două treimi din cele 156 de astfel de atacuri, petrecute în perioada 2006 - 2010, s-au folosit arme de foc. Aproape toţi atacatorii au fost bărbaţi, cu vârsta medie de 32 de ani.
Ucigaşii în masă sunt responsabili pentru comiterea a 1% din toate omorurile înregistrate în SUA, în perioada menţionată.