x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mai mulți bani pentru Ucraina. FMI a aprobat un plan de asistență de 15,6 miliarde de dolari

Mai mulți bani pentru Ucraina. FMI a aprobat un plan de asistență de 15,6 miliarde de dolari

de Redacția Jurnalul    |    01 Apr 2023   •   13:40
Mai mulți bani pentru Ucraina. FMI a aprobat un plan de asistență de 15,6 miliarde de dolari

FMI a aprobat un plan de asistență în valoare de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, derulat pe o perioadă de 4 ani. Prima tranșă va fi de 2,7 miliarde de dolari, scrie AFP.

Banii sunt destinați "sprijinirii redresării economice treptată, creând în acelaşi timp condiţiile unei creşteri pe termen lung, într-un context de reconstrucţie post-conflict şi pe drumul către aderarea la UE", anunță FMI.

Planul face parte dintr-un program mai amplu de ajutor financiar care se ridică la 115 miliarde de dolari, din care 2 miliarde constau în anularea parţială a datoriei iar 80 de miliarde vor fi asiguraţi de "donatori bilaterali şi multilaterali, 20 de miliarde de dolari sub formă de granturi, restul de 60 de miliarde de dolari luând forma unui împrumut concesional".

Acesta va ajuta guvernul de la Kiev să organizeze un "buget solid pentru 2023" prin consolidarea resurselor fiscale ale statului şi limitarea inflaţiei. A doua etapă va fi pentru realizarea reformelor structurale "pentru a garanta stabilitatea macroeconomică şi a sprijini redresarea şi reconstrucţia postbelică".

Banca Mondială a acordat 20 de miliarde de dolari, după începutul războiului, sub formă de donații și împrumuturi iar SUA peste 110 miliarde de dolari, rerprezentați mai ales din armament.


 

×
Subiecte în articol: ucraina FMI plan asistenta fonduri economie