x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mai mulţi turişti mexicani, împuşcaţi de armata egipteană

Mai mulţi turişti mexicani, împuşcaţi de armata egipteană

14 Sep 2015   •   11:25
Mai mulţi turişti mexicani, împuşcaţi de armata egipteană

Poliţia şi armata egipteană au ucis duminică din greşeală 12 persoane şi au rănit alte 10, egipteni şi turişti mexicani, în timpul unei operaţiuni împotriva jihadiştilor în partea de vest a Egiptului, transmite AFP citând un comunicat al Ministerului egiptean de Interne.

'Forţele comune ale poliţiei şi armatei, care urmăreau terorişti la Wahat, în deşertul occidental, au deschis focul din greşeală asupra a patru autoturisme de teren care transportau turişti mexicani' însoţiţi de egipteni, confundând aceste vehicule cu cele ale jihadiştilor, se explică în textul difuzat, care mai menţionează că respectiva zonă era interzisă turiştilor. Nu s-a precizat deocamdată numărul victimelor în rândul turiştilor mexicani şi al însoţitorilor egipteni.

Deşertul din partea de vest a Egiptului este un refugiu al grupărilor jihadiste, inclusiv al unei ramuri egiptene a grupării Statul Islamic (SI), care a decapitat în luna august un croat ce lucra pentru o companie franceză.

Înaintea anunţului autorităţilor egiptene, această ramură a SI a emis un comunicat în care susţine că a 'rezistat unei operaţiuni a armatei' în deşertul din vestul Egiptului şi că 'a pus pe fugă elementele armatei', fără să ofere alte detalii. O altă grupare islamistă radicală ce se revendică a fi o ramură a SI acţionează în special în peninsula Sinai, principalul bastion al jihadiştilor din Egipt.

Atacurile jihadiştilor s-au intensificat după ce fostul preşedinte islamist Mohamed Morsi a fost destituit şi arestat, iar succesorul acestuia, Abdel Fattah al-Sissi, a pornit o represiune violentă împotriva islamiştilor. În ultimii doi ani, peste 1.400 de manifestanţi pro-Morsi au fost ucişi, alţi peste 15.000 de simpatizanţi ai acestuia fiind încarceraţi. Mohamed Morsi însuşi a fost condamnat la moarte în primă instanţă. În aceeaşi perioadă, sute de poliţişti ori soldaţi egipteni au fost ucişi în atentate şi atacuri armate pe tot cuprinsul ţării, inclusiv în capitala Cairo.

×