x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Manevre militare fără precedent în China

Manevre militare fără precedent în China

de Mihaela Matachita    |    11 Aug 2009   •   00:00

China a început, marţi, manevre militare de o amploare fără precedent, în care sunt implicaţi 50.000 de militari, a relatat AFP citând agenţia China Nouă.



Manevrele "Demers-2009" au loc înaintea celei de-a 60-a aniversări a Republicii Populare Chineze, la 1 octombrie. Participă divizii din comandamentele regionale de la Shenyang (nord-est), Lanzhou (nord-vest), Jinan (est) şi Canton (sud). Exerciţiile vor dura două luni. Statul Major al Armatei Populare de Eliberare a precizat că unul dintre principalele obiective "va fi îmbunătăţirea capacităţilor de proiecţie pe termen lung", iar "diviziile militare şi unităţile lor aeriene vor fi desfăşurate în zone neobişnuit de departe de garnizoanele lor şi taberele de antrenament".

La rândul său, cotidianul Armatei a scris că aceste manevre vor simula victoriile împotriva Japoniei (1937-1945) şi împotriva trupelor americane din timpul războiului din Coreea (1950-1953).
Conform raportului anual al Institutului Internaţional de Cercetare în domeniul Păcii de la Stockholm (SIPRI), publicat în iunie, China aproape şi-a triplat bugetul militar în ultimii zece ani şi se situează pe locul doi în privinţa cheltuielilor militare, cu 6% din totalul mondial în 2008.

China, care are cea mai numeroasă armată din lume, cu peste două milioane de militari, şi-a propus să-şi mărească bugetul militar cu 14,9% în anul în curs, după o creştere de 17,6% în 2008, însă asigură că face acest lucru în scop pur defensiv, vizând să îşi modernizeze forţele pentru a le adecva provocărilor războiului modern. Chelutielile militare ale Chinei vor ajunge la 6,3% din buget, adică 480,68 miliarde de yuani (aproape 56 miliarde de euro).

AFP adaugă că ambiţiile militare ale Beijingului îngrijorează mai ales Statele Unite, Washingtonul acuzând în repetate rânduri China că nu dă dovadă de transparenţă.

×
Subiecte în articol: externe China militare manevre