x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Manevrele de culise continuă la Bruxelles

Manevrele de culise continuă la Bruxelles

24 Noi 2009   •   00:00

Numirea primului preşedinte al UE şi a Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă n-au pus capăt "războiului diplomatic" de la Bruxelles. Desemnarea comisarilor europeni şi atribuirea portofoliilor agită în continuare apele şi fac obiectul unor negocieri şi alianţe în capitala europeană, cel mai nou "conflict" punând faţă în faţă Marea Britanie şi Franţa.



Potrivit The Times, diplomaţii britanici încearcă să împiedice Franţa să obţină postul de comisar european pentru Piaţa Internă şi Servicii Financiare. Asta după ce britanica Catherine Ashton a fost numită Înalt Reprezentant UE pentru Politică Externă.

Prin fostul ministru francez de Externe Michel Barnier, Parisul şi Berlinul ar dori controlarea agendei economice a Uniunii Europene. Motiv pentru care cele două state îl susţin pentru a i se atribui portofoliul Pieţei Interne. Germania doreşte postul de comisar pentru Industrie sau cel pentru Energie, iar preşedintele Băncii Naţionale germane se pregăteşte să preia conducerea Băncii Centrale Europene.

La Londra, oficiali de rang înalt încearcă să-l convingă pe premierul Gordon Brown că trebuie să facă ceva pentru a bloca demersurile Franţei şi Germaniei. Ar fi fost mult mai bine, cred ei, dacă în loc să joace cartea Înaltului Reprezentant, Marea Britanie ar fi preferat un post cu greutate economică în viitoarea Comisiei Europeană.

Temerea principală a britanicilor este că, dacă Parisul şi Berlinul îşi realizează scopurile, ele vor reuşi să influenţeze la nivel economic Uniunea Europeană şi vor putea propune reglementări coercitive pentru Londra. Comisarul pentru Piaţa Internă se va ocupa de subiectul extrem de disputat al unui nivel comun al taxei corporative, pentru deschiderea comerţului în interiorul Uniunii Europene.

COMISARUL DANEZ
Ministrul danez pentru Climat şi Energie, Connie Hedegaard, a fost propusă oficial de Copenhaga pentru postul de comisar în cadrul noii Comisii Europene, a anunţat premierul Lars Loekke Rasmussen, transmite AFP. Acesta a propus candidatura lui Connie Hedegaard în urma unei discuţii purtate cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, potrivit unui comunicat.

În vârstă de 49 de ani, Connnie Hedegaard o va înlocui pe daneza Mariann Fischer Boel (liberală), 66 de ani, care ocupa funcţia de comisar pentru Agricultură şi nu a dorit să îşi prelungească mandatul din cauza vârstei şi pentru a se dedica familiei.

Fostă ziaristă, membră influentă a partidului conservator, ea a deţinut portofoliul Mediului în 2004, în cadrul Guvernului lui Anders Fogh Rasmussen, apoi cel al Climatului şi Energiei, din 2007. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe