x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Manifestaţie de amploare la Moscova: Zeci de mii de persoane participă la marşul anti-Putin (VIDEO)

Manifestaţie de amploare la Moscova: Zeci de mii de persoane participă la marşul anti-Putin (VIDEO)

12 Iun 2012   •   10:50
Manifestaţie de amploare la Moscova: Zeci de mii de persoane participă la marşul anti-Putin (VIDEO)

Centrul orasului Moscova a fost incercuit de fortele de ordine, inaintea unei manifestatii de amploare a opozitiei impotriva presedintelui Vladimir Putin. Peste 12.000 de membri ai fortelor de ordine - politisti, unitati anti-revolta si trupe din cadrul ministerului de Interne - s-au mobilizat pentru a asigura ordinea publica, potrivit politiei din Moscova.

Numerosi politisti si camioane ale fortelor de ordine au fost mobilizate in centrul orasului, unde mai multe strazi sunt complet inchise circulatiei, camioane cu bena ale serviciilor municipale fiind dispuse pe mijlocul strazilor, anunta AFP.

Manifestatia opozitiei a inceput la ora locala 13:00 (12:00 ora Romaniei) in Piata Puskin din centrul capitalei ruse, protestatarii indreptandu-se spre Bulevardul Saharov, unde se va desfasura "marsul milioanelor", autorizat pana la ora 14:00 GMT (17:00 ora Romaniei), la care vor participa 50.000 de persoane.

Participantii la mars scandeaza lozinci devenite traditionale la protestele fata de Kremlin, precum 'Rusia fara Putin!', 'Jos dictatura!', si poarta panglici albe in piept, devenite simbol al manifestatiilor opozitiei.

Aceasta manifestatie survine intr-un context tensionat, dupa ce luni au fost efectuate perchezitii la domiciliile a zece lideri ai opozitiei, printre care blogger-ul anticoruptie Aleksei Navalnii, liderul frontului de Stanga, Serghei Udaltov, liderul miscarii Soliditatea Ilia Iasin, prezentatoarea de televiziune Xenia Sobciak.

Comitetul de ancheta a argumentat aceste operatiuni printr-o ancheta in curs legata de "tulburarea masiva a ordinii publice" in timpul manifestatiilor de la 6 mai din Moscova, inaintea investirii lui Vladimir Putin la presedintia Rusiei. Revoltele au provocat ranirea mai multor persoane din randul participantilor si al politistilor.

Liderii opozitiei vizati de perchezitii au fost convocati la politie de dimineata pentru a fi interogati de anchetatori, o masura pe care o considera menita sa ii impiedice sa participe la manifestatie.

×