x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe MANIFESTAŢII la Kiev: Zeci de mii de persoane în centrul oraşului, poliţia a părăsit zona

MANIFESTAŢII la Kiev: Zeci de mii de persoane în centrul oraşului, poliţia a părăsit zona

01 Dec 2013   •   15:19
MANIFESTAŢII la Kiev: Zeci de mii de persoane în centrul oraşului, poliţia a părăsit zona

Zeci de mii de manifestanţi proeuropeni mărşăluiau, duminică, în centrul Kievului şi se îndreptau spre Piaţa Independenţei, în pofida interdicţiei autorităţilor - informează Mediafax.

După ce s-au reunit în apropierea unui parc din centrul oraşului, manifestanţii s-au îndreptat în coloană către centru, arborând drapele ucrainene şi europene şi scandând sloganuri ostile preşedintelui Viktor Ianukovici.

Ei au îndepărtat barajele metalice de securitate, instalate de forţele de ordine în Piaţa Independenţei, locul în care a avut loc "revoluţia portocalie" în 2004 şi unde manifestanţii au fost înlăturaţi violent de scutieri sâmbătă dimineaţă.

Poliţiştii prezenţi au părăsit zona.

"Ucraina este Europa", scandau manifestanţii.

Ministrul de Interne, Vitalii Zaharcenko, a avertizat anterior asupra oricărei degenerări a manifestaţiei.

Opoziţia ucraineană le-a cerut susţinătorilor săi să protesteze în număr mare duminică pentru a cere demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, după ce acesta a refuzat să semneze un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană.

Acestă schimbare de orientare a preşedintelui a declanşat manifestaţiile cele mai importante de la "revoluţia portocalie" din 2004.

Din închisoare, liderul opoziţiei, fostul premier Iulia Timosenko le-a cerut sâmbătă ucrainenilor să nu lase fără răspuns acţiunile autorităţilor. Într-un mesaj citit de fiica sa, Timosenko a spus: "Zburaţi, conduceţi, mergeţi pe jos la Kiev din toate părţile Ucraineni, dar strângeţi-vă toţi pe 1 Decembrie".

×
Subiecte în articol: manifestatii kiev manifestatii ucraina