Pentru prima data in istoria recenta a Statelor Unite, un oficial american de rang inalt a recunoscut si a criticat extrem de dur Administratia pentru manipulare rau intentionata a opiniei publice in privinta razboiului din Irak.
Paul R. Pillar, un oficial din cadrul Agentiei Centrale de Informatii (CIA) care a coordonat informatiile secrete pentru Orientul Mijlociu si Asia, a declarat ca Administratia Bush "a ales cu grija" informatiile serviciilor secrete pentru a putea justifica decizia de atacare a Irakului. Si nu numai atat. Bush a mers pana-ntr-acolo incat a ignorat, cu buna stiinta, faptul ca Irakul ar fi putut fi aruncat in anarhie. Potrivit ziarului francez Le Monde, care citeaza fragmente din articolul semnat de Pillar in revista americana Foreign Affairs, analistul recunoaste ca, impreuna cu numerosi colaboratori, a comis erori legate, in principal, de controversatele arme de distrugere in masa (WMD), pe care Bush le-a invocat inainte si dupa razboiul din Irak. "Informatiile pe care le detineam despre programul WMD erau gresite... Dar acestea nu au dus la declansarea razboiului", sustine Pillar, care crede ca ofensiva antiirakiana a fost decisa cu mult inainte de martie 2003. RELE INTENTII. Pillar, omul care a coordonat informatiile provenite de la 15 agentii secrete din SUA, este primul oficial american, dupa Richard Clarke, fost membru al Consiliului pentru Securitate Nationala, care face dezvaluiri socante despre politica interesanta a Administratiei Bush si despre controlul acesteia asupra serviciilor secrete. Liderul SUA si responsabilii americani "au ignorat toate analizele care puneau sub semnul intrebarii ideea razboiului si si-au pastrat numai acele analize care sprijineau ideea unui conflict armat", marturiseste Pillar. "Aceste informatii au fost, in mod deliberat, interpretate gresit", continua Pillar, unul dintre cei mai buni analisti pe care i-a avut CIA in ultimii 30 de ani. El isi exprima dezamagirea ca abia la un an dupa declansarea razboiului din Irak, Administratia SUA i-a cerut un raport despre consecintele ocupatiei. "Guvernul SUA a plecat la razboi fara sa ceara nici o informatie de natura strategica", a continuat analistul. Si ziarul Washington Times scrie despre "vorbele mari" rostite de Administratia Bush, pe tema actiunilor de contraspionaj, care ar trebui considerate o prioritate in zilele noastre. Desi oficial s-a solicitat ca serviciile secrete sa imbunatateasca combaterea spionajului strain, agentiile de contraspionaj sunt conduse astazi de interimari, cei mai multi fara experienta, pentru ca majoritatea posturilor a ramas vacanta dupa ce ocupantii lor fie au demisionat, fie au iesit la pensie.
ISRAELUL REGRETA
|
Despre razboiul din Irak si, mai precis, despre inlaturarea de la putere a lui Saddam Hussein a vorbit si seful serviciilor interne din Israel. Pe pagina de internet a televiziunii BBC, directorul Shin Bet, Yuval Diskin, declara ca Israelul ar putea regreta rasturnarea lui Saddam. Potrivit BBC, care citeaza un post de televiziune din Israel, Diskin a facut o serie de declaratii controversate in cadrul unei intrevederi cu mai multi tineri colonisti evrei din Cisiordania. El sustine ca
"atunci cand demontezi un sistem in care un tiran detine controlul prin forta asupra poporului, nu vei obtine decat haos". In opinia sa, anarhia instaurata in prezent in Irakul post-Saddam nu poate fi rezolvata decat de o mana despotica. Inregistrata in secret, declaratia sefului Shin Bet a fost transmisa pe un post de televiziune israelian, potrivit BBC.
|
Citește pe Antena3.ro