x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul britanic renunţă să revină la sistemul imperial de măsurare după Brexit

Guvernul britanic renunţă să revină la sistemul imperial de măsurare după Brexit

de Redacția Jurnalul    |    27 Dec 2023   •   23:30
Guvernul britanic renunţă să revină la sistemul imperial de măsurare după Brexit

Guvernul britanic a anunţat miercuri că renunţă la ideea revenirii la sistemul imperial de măsurători (uncie, inch etc.), pe care fostul prim-ministru Boris Johnson îl transformase într-un simbol al beneficiilor Brexitului, mulţumindu-se pentru moment să autorizeze vânzarea halbelor de vin, informează AFP.

Cantităţile de produse vândute în ţară trebuie, aşadar, să fie întotdeauna afişate pe ambalaje în primul rând în kilograme sau litri, adică în conformitate cu sistemul metric, a decis Ministerul Comerţului, în urma unui armistiţiu cu cofetarii. Cantităţile exprimate în uncii, inch sau livre pot apărea şi ele, dar într-un mod mai puţin vizibil.

După ieşirea din Uniunea Europeană, ale cărei reguli impun sistemul metric în toate statele membre, Guvernul conservator de la Londra, condus pe atunci de Boris Johnson, a anunţat că dorea să modifice legislaţia britanică pentru a restabili onoarea unităţilor imperiale, întruchipând astfel noua libertate dobândită de Regatul Unit.

Dar în urma unei consultări ample desfăşurate în 2022, aproape 99% dintre respondenţi au spus că doresc să fie menţinută prioritatea acordată sistemului metric.

"Chiar dacă guvernul nu va schimba legea, va fi emisă o nouă directivă pentru a promova conştientizarea libertăţilor actuale care permit ca unităţile imperiale să fie afişate alături de echivalentele lor metrice mai vizibile", a precizat totuşi Guvernul britanic într-un comunicat.

El a anunţat, de asemenea, că este în curs de desfăşurare o "o revizuire mai largă" a regulilor de metrologie, "în conformitate cu angajamentul Guvernului de a identifica oportunităţile de reformă" oferite de Brexit.

Ca un prim pas, va fi posibil ca începând din 20024 să se cumpere în baruri, restaurante şi supermarketuri o "halbă" de vin sau de vin spumant (568 ml) sau chiar vin într-un recipient de 200 ml.

Fostul prim-ministru Winston Churchill avea reputaţia de a fi un amator al unei halbe de şampanie Pol Roger, considerând că o jumătate de sticlă era insuficientă pentru o singură persoană la cină.

După Brexit şi încheierea perioadei de tranziţie, la sfârşitul anului 2020, Marea Britanie a păstrat mii de acte legislative ale UE, dar Guvernul conservator a început să redacteze dispoziţiile pe care le consideră contrare intereselor britanice.

Până la jumătatea anului 2023, peste 1.000 de legi europene au fost suprimate sau modificate, potrivit ministrului britanic al Comerţului, Kemi Badenoch, dar, confruntaţi cu "riscuri" juridice, conservatorii şi-au revizuit în scădere ambiţiile pe termen scurt. 

×
Subiecte în articol: Marea Britanie brexit masurare