x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie.Campanie împotriva imigranţilor români şi bulgari, cu accente fasciste

Marea Britanie.Campanie împotriva imigranţilor români şi bulgari, cu accente fasciste

de Istvan Deak    |    04 Noi 2013   •   17:50
Marea Britanie.Campanie împotriva imigranţilor români şi bulgari, cu accente  fasciste
Un jurnalist britanic explică derapajele campaniei demarate de cotidianul “Daily Express”
Ultimele numere ale publicaţiei britanice Daily Express dovedesc că aceasta s-a îndepărtat de realitate şi a ajuns pe tărâmul miturilor în problema imigraţiei, se arată, luni, într-un text postat la secţiunea de bloguri a ediţiei de Marea Britanie a publicaţiei Huffington Post, sub semnătura jurnalistului Steve Rose.

“Cruciada”
Săptămâna trecută, pe prima pagină a Daily Express se putea citi că “Marea Britanie este plină de imigranţi şi s-a săturat” de ei, iar răspunsul ar trebui să fie lansarea unei “cruciade” pentru a opri “invazia” de imigranţi români şi bulgari care ar putea pătrunde în această ţară începând de anul viitor.
Unul dintre elementele acestei “cruciade” propuse de respectiva publicaţie este o petiţie cu următorul conţinut: “Cum şomajul afectează aproape un milion de britanici, acceptarea unui nou val de imigraţie din România şi Bulgaria ar echivala cu o trădare a tinerilor din Marea Britanie care sunt în căutarea unui loc de muncă”. “Sosirea imigranţilor din estul Europei poate avea şi alte efecte nocive, precum creşterea presiunii asupra spaţiilor locative, a serviciilor publice, a sistemului de asistenţă socială, dar şi asupra coeziunii sociale”, mai estimează Daily Express, considerând că “nu trebuie să se permită aşa ceva”.

10.000 de semnături
Săptămâna trecută, cotidianul britanic relata, în pagina electronică, despre faptul că petiţia lansată  împotriva imigraţiei din UE şi în special împotriva eliminării restricţiilor pe piaţa muncii din Marea Britanie pentru români şi bulgari strânsese deja 10.000 de semnături în noaptea de joi spre vineri.
Cotidianul Daily Express susţine că, drept dovadă suplimentară despre cât de puternică este opoziţia faţă de imigraţia pe scară largă în Marea Britanie, 98% dintre cititorii ziarului, care au luat parte la un sondaj telefonic realizat de redacţie, au fost de acord că Marea Britanie “ar trebui să închidă graniţele pentru toţi noii imigranţi”.

Legislaţie

Restricţiile pe piaţa muncii impuse românilor şi bulgarilor vor expira la 31 decembrie, iar organizaţiile care se ocupă de imigraţie estimează că numărul celor care vor veni în Marea Britanie începând din 2014 va fi de 70.000 pe an. Cifrele oficiale însă nu sunt deloc clare.
Petiţia Daily Express îi cere premierului David Cameron să sfideze UE şi să insiste ca Marea Britanie să menţină restricţiile.
Purtătorul de cuvânt oficial al premierului britanic a declarat că deşi Cameron a crezut cu fermitate că a fost corect să se introducă aceste controale în 2007, nu vede niciun motiv pentru care acestea să fie extinse dincolo de Anul Nou. "Sunt controale provizorii şi trebuie să ajungă la un sfârşit", a declarat purtătorul de cuvânt.

Frustrări
Demersul Daily Express de a fi canalul de transmitere a unei frustrări reale şi legitime manifestate de populaţia britanică faţă de imigranţii vulnerabili este periculos, avertizează autorul pe blogul afiliat Huffington Post, făcând paralela cu ideologia fascistă sintetizată în 14 puncte de scriitorul Umberto Eco. Astfel, adepţii acestei ideologii avertizează despre riscul sosirii “intruşilor”, exploatând teama naturală a convieţuirii cu persoane diferite.
De asemenea, una dintre rădăcinile psihologiei fasciste este obsesia complotului, explică autorul textului. În acest spirit, dacă aceia care citesc Daily Express ajung să se simtă asediaţi de un val de imigranţi, sentimentele xenofobe în rândul lor vor deveni dominante, se explică în comentariu.
Pentru ca cititorii să înghită mai uşor ideea conspiraţiei, Daily Express dă exemplul vice-premierului “eurofil” Nick Clegg, care minimalizează riscul creşterii numărului de imigranţi, sau pe cel al premierului David Cameron, pe care îl prezintă ca fiind neputincios în faţa acestei probleme din cauza legislaţiei europene.

Petiţie cam...deschisă
Despre faptul că respectiva petiţie are deja peste 10.000 de semnatari, autorul comentariului de pe blogul afiliat Huffington Post, Steve Rose, afirmă că a semnat-o folosind un pseudonim şi adresa unei companii din Canada la care a lucrat cândva, deşi cei care o promovează susţin că ea este destinată “exclusiv rezidenţilor din Marea Britanie”.
Aceiaşi promotori afirmă că “între 50.000 şi 70.000 de imigranţi români şi bulgari vor ajunge anual în Marea Britanie în următorii cinci ani”.

Sunt deja acolo
Comentariul din Huffington Post combate această idee, precizând că românii şi bulgarii au încă din anul 2007 acces pe piaţa britanică a muncii, iar deschiderea completă a acesteia de la 1 ianuarie 2014 nu va conduce la o invazie, pentru că cei mai mulţi care îşi doresc să lucreze în Marea Britanie sunt deja acolo. O poziţie, de altfel, susţinută chiar de autorităţile de la Bucureşti în repetate rânduri şi exprimată chiar în presa britanică de ambasadorul României la Londra. Iar dacă această ţară este deja “plină” de imigranţi, aşa cum pretinde Daily Express, atunci de ce mii de noi străini sosesc aici în fiecare an, se întreabă autorul articolului, care spune în încheiere că ar accepta o dezbatere cu poziţii pro şi antiimigraţioniste, dar nu pe baze fascistoide.

×