x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie: Premierul nu are nicio obligaţie legală de a consulta Parlamentul în privinţa declanşării Brexitului

Marea Britanie: Premierul nu are nicio obligaţie legală de a consulta Parlamentul în privinţa declanşării Brexitului

30 Aug 2016   •   17:24
Marea Britanie: Premierul nu are nicio obligaţie legală de a consulta Parlamentul în privinţa declanşării Brexitului

Guvernul britanic nu are nicio obligaţie legală de a consulta parlamentul asupra declanşării procedurii oficiale de ieşire din UE, dar acesta "va avea un cuvânt de spus", a declarat marţi un purtător de cuvânt al premierului Theresa May, citat de Reuters.

Theresa May a spus că nu va invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, începând procesul oficial de doi ani de ieşire din UE, înainte de sfârşitul anului, pentru a permite guvernului să-şi pregătească o strategie.

Unii oponenţi ai Brexitului susţin că, întrucât referendumul privind apartenenţa ţării la UE nu este unul constrângător din punct de vedere legal, parlamentarii aleşi ar trebui să revizuiască rezultatul votului înainte de declanşarea procesului propriu-zis, dar guvernul insistă asupra faptului că guvernul are atribuţii pentru a demara procedura.

Sâmbătă, ziarul Daily Telegraph a relatat că Theresa May nu va solicita un vot în parlament înainte de a invoca articolul 50.

"Voinţa poporului trebuie respectată şi trebuie implementată... Nu există nicio obligaţie legală de a consulta parlamentul în privinţa activării articolului 50 - acea poziţie a fost clar stabilită", a spus purtătorul de cuvânt presei, adăugând că parlamentul a sprijinit în proporţie covârşitoare organizarea referendumului.

"Parlamentul va fi implicat, va avea un cuvânt de spus, opiniile sale vor fi difuzate", a adăugat el.

Firma de avocatură Mishcon de Reya a declanşat o acţiune în instanţă pentru a solicita guvernului britanic să obţină aprobarea legislativului înainte de activarea articolului 50. O audiere în acest sens este programată la jumătatea lunii octombrie.

Managerul de investiţii din spatele acţiunii juridice a declarat că mulţi alegători britanici au fost păcăliţi să sprijine Brexitul, fără a realiza că nu există niciun plan credibil.

AGERPRES

×