x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie: Străinii dinamitează piaţa muncii

Marea Britanie: Străinii dinamitează piaţa muncii

de Irina Cristea    |    03 Feb 2009   •   00:00

Verificările efectuate de inspectorii britanici au dus la concedierea a aproximativ 200 de români care lucrau la construirea Parcului Olimpic, unde va avea loc Olimpiada din 2012.



Potrivit publicaţiei The Independent, românii munceau ilegal pe şantierul londonez, după ce ajunseseră în Regatul Unit pretinzând că sunt întreprinzători privaţi. Regimul de muncă rezervat românilor şi bulgarilor, după aderarea europeană, prevede că cetăţenii celor două state pot lucra în Marea Britanie doar dacă îşi deschid o afacere.

De altfel, piaţa muncii din Regatul Unit a devenit un sector extrem de tensionat în această perioadă, mai ales prin prezenţa străinilor. Mii de salariaţi din domeniul energetic, din centrale electrice sau rafinării protestează, inclusiv în Irlanda de Nord, faţă de angajarea de către compania Total a unor lucrători italieni şi portughezi, în detrimentul britanicilor. Protestele au un caracter paşnic şi au început miercuri la Rafinăria Total din Lindsey, în estul Angliei, a treia ca mărime din ţară, cu o capacitate de 200.000 de barili pe zi. Grupul francez are 550 de angajaţi şi între 200 şi 1.000 de sezonieri.
În urma licitaţiei la care au concurat cinci companii britanice şi două străine, proiectul de extindere, în valoare de 200 de milioane de lire sterline (220 de milioane de euro), a fost încredinţat companiei italiene IREM. 100 de muncitori italieni şi portughezi, cărora li se vor alătura alţi 300 luna viitoare, locuiesc deja în apropierea şantierelor. Greviştii apreciază că ei ar fi putut fi la fel de bine calificaţi pentru acest proiect.

În condiţiile nemulţumirii crescânde a sindicatelor britanice, premierul Gordon Brown ar putea cere Uniunii Europene să “umble” la directive, în scopul protejării drepturilor muncitorilor britanici în faţa celor străini, scrie the Sunday Times. Londra va încerca să anuleze două decizii ale Curţii Europene de Justiţie de la sfârşitul lui 2007, cunoscute drept cazurile Viking şi Laval. Acestea  împiedică sindicatele să protesteze faţă de companiile care aduc muncitori străini şi care slăbesc contractele colective de muncă. Marea Britanie ar putea primi sprijin pentru această reformă din partea Franţei, dar Cehia, care deţine preşedinţia Uniunii Europene, nu pare să dorească schimbări rapide, comentează publicaţia britanică.

×
Subiecte în articol: externe