x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie va monta dispozitive electronice migranților ilegali

Marea Britanie va monta dispozitive electronice migranților ilegali

18 Iun 2022   •   21:55
Marea Britanie va monta dispozitive electronice migranților ilegali

Unii migranți ajunși ilegal în Marea Britanie vor fi monitorizați electronic, potrivit unui nou proiect al Ministerului de Interne, transmite BBC. Aceștia au ajuns pe teritoriul Regatului Unit în bărci sau în camioane. 

O perioadă de probă de 12 luni va fi aplicată adulților care urmează să fie deportați din Regatul Unit.

Proiectul pilot vine la câteva zile după ce primul zbor care trebuia să ducă solicitanți de azil din Marea Britanie în Rwanda a fost anulat în urma unei intervenții de ultim moment a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Primii care vor fi etichetați sunt persoanele care au contestat cu succes îndepărtarea lor din acel avion.

Ministerul de Interne a declarat că testul, care a început în Anglia și Țara Galilor, va stabili dacă monitorizarea ajută la menținerea unui contact regulat cu solicitanții de azil și dacă face ca cererile lor să progreseze eficient. De asemenea, se vor colecta date privind numărul de persoane care se sustrag de la plata cauțiunii pentru imigranți. Persoanele care nu respectă condițiile ar putea fi plasate în detenție sau urmărite penal.

Chiar dacă procesul a început, nu este clar dacă vreun migrant a fost deja plasat sub monitorizare electronică.

Ghidul Ministerului de Interne arată că persoanele care sunt informate că urmează să fie deportate din Regatul Unit pot fi expuse unui risc crescut de a fugi și sunt mai puțin stimulate să respecte condițiile de eliberare pe cauțiune pentru imigranți.

Ghidul mai stabilește că măsura nu va include copiii sau femeile însărcinate.

De asemenea, responsabilii de caz trebuie să ia în considerare dacă dispozitivul ar putea cauza prejudicii grave sănătății mentale sau fizice a persoanei sau dacă aceasta a fost victima torturii sau a sclaviei moderne.

Cu toate acestea, ghidul precizează că acești factori nu interzic în mod automat montarea dispozitivului.

„Aceasta este o țară foarte, foarte generoasă și primitoare dar atunci când oamenii vin aici ilegal, când încalcă legea, este important să facem această distincție. Este ceea ce facem cu politica noastră privind Rwanda. Este ceea ce facem pentru a ne asigura că solicitanții de azil nu pot dispărea pur și simplu în restul țării", a declarat premierul britanic Boris Johnson.

×