Restricţiile impuse muncitorilor români şi bulgari pe piaţa muncii din Marea Britanie vor expira la sfârşitul acestui ani, însă politicienii britanici caută soluţii, inclusiv modificarea regulilor Uniunii Europene, pentru a opri valul de imigranţi din România şi Bulgaria, anticipat de această ţară.
Eric Pickles, secretar de stat în guvernul britanic, spune că imigranţii aşteptaţi la anul din cele două ţări "vor cauza probleme". Acesta a avertizat că imigranţii vor crea presiune atât pe piaţa imobiliară privată, cât şi a locuinţelor sociale, fără să dea însă o estimare a numărului de imigranţi la care se aşteaptă.
Declaraţiile secretarului de stat vin în contextul în care premierul David Cameron pregăteşte o declaraţie importantă, legată de viitorul Marii Britanii în Uniunea Europeană.
Din interviurile acordate de Cameron pe această temă reiese că Marea Britanie va cere o schimbarea regulilor UE, în aşa fel încât statele să recapete dreptul de a decide în domenii cheie, precum cel al libertăţii de mişcare pe teritoriile lor.
"Nu sunt de acord cu cei care spun că ne periclităm relaţia cu Europa, pentru că o dezbatere tot va avea loc. Întrebarea e ce facem, ne băgăm capetele în nisip sau cerem schimbările care sunt importante pentru Marea Britanie. Oricum, britanicii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi că sunt lăsaţi pe dinafara discuţiei", a declarat Cameron. Marea Britanie poate folosi dreptul de veto în cadrul reformelor privin moneda euro pe care UE le ia în considerare. Cameron s-a arătat dispus să folosească acest drept.
"Nu şantajăm pe nimeni. Marea Britanie, ca orice alt membru, are dreptul de a-şi cere drepturile. Plătim mult pentru UE şi credem că UE are nevoie de o schimbare", a mai spus Cameron.
În cazul în care UE nu va acorda aceste concesii, Marea Britanie este pregătită să ţină un referendum prin care să decidă chiar şi ieşirea din UE, măsură despre care Cameron spune că, deşi nu este dorită, "nu ar avea consecinţe grave".
Cameron a decis, deocamdată, crearea unei comisii ministeriale pentru a examina o eventuală schimbare a pachetului de legi referitoare la accesul imigranţilor la beneficii din partea statului.
"Dat fiind faptul că avem deja o criză a locuinţelor, orice val de imigranţi din România şi Bulgaria va constitui o problemă", a spus Pickles. "Vor fi probleme nu doar pe piaţa imobiliară, dar şi în domeniul locuinţelor sociale".
Philip Hollobone, un parlamentar britanic, afirma, luna trecută, că numărul de români şi bulgari din Marea Britanie este estimat să crească de la 155.000, în prezent, la 425.000, începând cu anul viitor.
"Nu cred că putem estima cu acurateţe numărul de migranţi care vor veni din Bulgaria şi România", a declarat Pickles, adăugând însă că astfel de estimări s-au făcut, însă nu vrea să le pomenească, pentru a nu da naştere unei temeri fără temei.
"Trebuie să fiu sigur că cifrele sunt corecte, înainte să fac o declaraţie publică", a declarat Pickles, adăugând că: "Mi s-a arătat un număr, nu sunt însă sigur de el. Până nu sunt sigur, nu îl voi pomeni".
Declaraţiile lui Pickles vin după ce ministrul dezvoltării din Marea Britanie, Nick Boles, a afirmat că jumătate din imobilele vândute în ţară, în ultimul an, au fost achiziţionate de imigranţi.
Ministrul de interne (responsabil, printre altele şi de acordarea cetăţeniei) Theresa May, se numără la rândul ei printre politicienii britanici care militează pentru limitarea libertăţii de mişcare în cadrul UE.
Declaraţiile premierului David Cameron, privitoare la viitorul Marii Britanii în UE, sunt aşteptate săptămâna viitoare.