x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Caspică / Scandal internaţional pe zăcămintele de hidrocarburi

Marea Caspică / Scandal internaţional pe zăcămintele de hidrocarburi

25 Iul 2009   •   00:00

Turkmenistanul va urmări Azerbaidjanul în justiţie în lipsă de consens asupra a trei zăcăminte de hidrocarburi în Marea Caspică, a declarat preşedintele turkmen Gurbangulî Berdâmuhamedov.



"Îl însărcinez pe ministrul afacerilor externe, Rashid Meredov, să angajeze experţi internaţionali eminenţi pentru a studia legalitatea unor pretenţii ale Azerbaidjanului asupra zăcămintelor disputate /.../ şi apoi să supună documentele pregătite examinării Curţii Internaţionale de arbitraj. În pofida tuturor eforturilor părţii turkmene, un consens asupra apartenenţei unor zăcăminte situate în partea centrală a Caspicii asupra teritoriului disputat de Turkmenistan şi Azerbaidjan nu a fost încă găsit", a declarat Berdâmuhamedov, citat de televiziunea naţională la Aşhabad.

Berdâmuhamedov a acuzat mai ales Azerbaidjanul de a fi început unilateral explorarea a două dintre cele trei zăcăminte disputate, care sunt situate, potrivit preşedintelui turkmen, "pe teritoriu turkmen şi aparţin Turkmenistanului". Baku şi Aşhabad îşi dispută trei zăcăminte de hidrocarburi de mai mulţi ani, aminteşte AFP.

Cele cinci ţări riverane Mării Caspice /Azerbaidjan, Kazahstan, Turkmenistan, Rusia, Iran/, dintre care patru au făcut parte din fosta URSS, nu au ajuns la un acord asupra trasării frontierelor lor în Marea Caspică după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991.

×
Subiecte în articol: externe