x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mareșal rus, condamnat în contumacie

Mareșal rus, condamnat în contumacie

28 Mar 2019   •   18:50
Mareșal rus, condamnat în contumacie

Un tribunal lituanian a condamnat la zece ani de închisoare un mareşal sovietic, judecat în contumacie pentru represaliile sângeroase comise în 1991 împotriva mişcării pentru independenţa Lituaniei, care făcea parte la vremea respectivă din URSS, informează France Presse.

Fostul ministru sovietic al Apărării, Dmitri Iazov, în prezent în vârstă de 94 de ani, a fost acuzat împreună cu alte 66 de persoane, în majoritate cetăţeni ruşi, de crime de război şi crime împotriva umanităţii pentru rolul lor în atacul împotriva unei mulţimi care proteja clădiri publice la Vilnius, incident soldat cu 14 morţi şi peste 700 de răniţi, în ianuarie 1991. Ceilalţi acuzaţi - militari, responsabili ai Partidului Comunist şi ai KGB la vremea respectivă - au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 4 şi 14 ani de închisoare. Astfel, fostul comandant al Garnizoanei armatei sovietice din Vilnius, Vladimir Ushopcik, a fost condamnat la 14 ani de închisoare, iar fostul ofiţer KGB Mihail Golovatov, la 12 ani de detenţie, conform agenţiei de presă lituaniene Delfi. Deşi Lituania s-a separat de URSS în 1990, trupele sovietice au intrat în 1991 la Vilnius pentru a stopa mobilizarea pentru independenţă a localnicilor.

Acuzaţii au fost implicați în atacul asupra turnului televiziunii şi a sediului radioteleviziunii lituaniene, în noaptea de 12 spre 13 ianuarie 1991, în timp ce mii de lituanieni îşi protejau parlamentul ca un scut uman.

 

 

 

×