În cadrul unui interviu mai vechi, care avea ca subiect acordarea permisiunii SUA de a folosi bazele aeriene englezeşti, Margaret Thatcher, fostul premier al Marii Britanii, supranumită şi "Doamna de Fier" face o afirmaţie care a dăinuit peste ani: "Ţările europene sunt anemice, slabe, nu te poţi baza pe ele", iar problemele actuale din interiorul UE par să-i susţină spusele fostului premier britanic.
"Doamna de fier" şi România
Margaret Thatcher a vizitat România pentru prima dată în septembrie 1971, în calitate de secretar de stat pentru educaţie şi ştiinţă al Marii Britanii. În acel moment România părea un stat ce doreşte să se desprindă de dictatul sovietic şi să meargă spre independenţă. Cea de-a doua vizită a „Doamnei de fier”, a avut loc în anul 1975, între 30 august şi 3 septembrie, de această dată în calitate de lider al Partidului Conservator, prilej cu care a cunoscut conducerea Partidului Comunist Român, pe Nicolae Ceauşescu. Nu a revenit în România în calitate de prim-ministru, cu toate că în 1980, ministrul său de Externe, lordul Carrington, a făcut o vizită oficială în statul român, iar în aprilie 1981, Ilie Verdeţ, în calitate de prim-ministru, este primit la Londra de către Margaret Thatcher.
Relaţiile economice româno-britanice s-au dezvoltat la sfârşitul anilor’70 şi începutul anilor’80, dar nu la nivelul celor româno-americane. Guvernul Thatcher şi-a păstrat rezerva faţă de un stat comunist precum România, condus de un lider autoritar.
Margaret Thatcher s-a remarcat ca om politic prin discursurile dure la adresa comuniştilor si a sistemului comunist. După ce a ajuns prim-ministru a continuat această strategie, câştigându-şi porecla de Doamna de Fier (Iron Lady) dată de presa sovietică. Thatcher a avut o atitudine ostilă faţă de Comunitatea Europeană si nu a crezut niciodată în viitorul Angliei ca parte a a unei comunităţi a statelor europene, a unei uniuni de state care cooperează pornind de la economie, iar printre priorităţile premierului Thatcher nu se aflau cooperarea într-o structură unică.