x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marine Le Pen va câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța

Marine Le Pen va câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța

de Şerban Mihăilă    |    01 Feb 2017   •   16:34
Marine Le Pen va câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța
Sursa foto: Michael Probst/AP

Lidera Frontului Național de extremă dreapta, Marine Le Pen, va câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, în primăvară, susține un sondaj realizat de „Kantar-Sofres” pentru publicația „Le Figaro”. Foarte probabil, ea va pierde însă în turul doi, în urma unei alianțe între forțele de stânga și cele de dreapta, notează ziarul francez.

În primul tur al alegerilor pentru Palatul Élysée, din luna aprilie, Marine Le Pen ar obține 25 la sută din voturile alegătorilor, plasându-se în fața candidatului conservatorilor de dreapta, François Fillon, creditat cu 22 de procente din sufragiile electoratului, și înaintea reprezentantului forțelor de centru, Emmanuel Macron, care ar primi 21 de procente, arată sondajul „Kantar-Sofres”. Benoît Hamon, candidatul-surpriză al socialiștilor pentru președinție, ar obține doar 15 la sută din voturi. Cu toate acestea, în turul decisiv al prezidențialelor, lidera de extremă dreapta ar pierde în fața oricăruia dintre candidații plasați pe pozițiile doi și trei în primul scrutin. Potrivit sondajului publicat de „Le Figaro”, în ipoteza unei prezențe a lui Macron în turul doi, fostul ministru al Economiei ar primi 65 de procente din sufragiile alegătorilor, iar Marine Le Pen, numai 35 la sută din voturi. Dacă Fillon ar intra în confruntarea finală, acesta ar obține 60 la sută din sufragii, iar lidera Frontului Național, 40 de procente. Sondajul relevă scenarii care, cu câteva săptămâni în urmă, ar fi părut de domeniul fantasticului: într-o confruntare directă, Fillon ar pierde în fața lui Macron și, tot pentru prima oară, prezența candidatului conservatorilor de dreapta în turul decisiv al prezidențialelor nu mai este sigură.

Soția poate decide președintele

Atât candidatura Marinei Le Pen, cât și cea a lui Emmanuel Macron au înregistrat un impuls nesperat, după ce, săptămâna trecută, publicația satirică „Le Canard Enchaine” a dezvăluit că nevasta lui Fillon, Penelope, a fost remunerată cu jumătate de milion de euro din bani publici, în calitate de asistentă parlamentară a soțului ei și a succesorului acestuia, între 1998 și 2012, fără a exista vreo dovadă că ar fi îndeplinit, concret, această funcție. Până în momentul declanșării acestui scandal, François Fillon era considerat marele favorit al alegerilor prezidențiale.

Candidatul conservatorilor a declarat că soția lui a lucrat în realitate în cadrul biroului parlamentar și a calificat acuzațiile care i se aduc drept „calomnii”. Justiția franceză a deschis o anchetă pentru „deturnare de fonduri publice”, imediat după publicarea în presă a informației privind existența acestui caz.

 

Marine Le Pen vrea să dea o lovitură dură UE. Ea a promis că va organiza un referendum asupra ieșirii Franței din blocul comunitar, dacă va deveni președinte. Le Pen a mai cerut încetarea educației gratuite pentru copiii cetățenilor străini aflați în Franța. Concomitent, ea a depus însă eforturi pentru a dezlipi eticheta de extremism de pe frontispiciul formațiunii sale politice, în încercarea de a obține și voturile alegătorilor de centru, care constituie majoritatea electoratului.

×