x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mario Monti, noul premier al Italiei

Mario Monti, noul premier al Italiei

13 Noi 2011   •   18:22
Mario Monti, noul premier al Italiei

Fostul comisar european Mario Monti a fost desemnat duminica seara sa formeze un nou Guvern care sa ii succeada celui al lui Silvio Berlusconi, de catre presedintele Republicii Giorgio Napolitano, a anuntat presedintia italiana, citata de AFP.

Aceasta nominalizare are loc dupa o zi intensa de consultari politice la palatul prezidential, al caror scop a fost sa ii asigure un consens si o majoritate parlamentara lui Monti. Potrivit Constitutiei, nominalizarea sa trebuie aprobata in zece zile de cele doua Camere ale Parlamentului.
Mario Monti, succesorul desemnat al lui Silvio Berlusconi, un politician echilibrat, in varsta de 68 de ani, recunoscut pentru competenta economica, este opusul pasionalului Il Cavaliere, acuzat de subminarea credibilitatii tarii prin scandaluri si procese care au afectat Guvernul, relateaza AFP.

Mario Monti, supranumit si "cardinalul", si-a creat o reputatie de om competent si independent, in timpul celor zece ani cat a fost comisar european, in perioada 1994-2004.

Un semn ca lucrurile s-au schimbat este faptul ca fotoreporterii si cameramanii il asteptau pe Monti, duminica dimineata, la Roma, sa iasa de la slujba de la biserica si nu in fata tribunalelor sau a vilelor luxoase, unde il asteptau paparazzi pe Berlusconi.

La insistentele unui grup de jurnalisti, Monti s-a multumit sa le vorbeasca despre vreme. "Ati vazut? Ce zi splendida!". In paralel, Berlusconi, care a plecat de la putere huiduit, se declara "mandru" de actiunile sale si afirma ca se vede, deja, "reluand drumul Guvernului".

Amator de mers cu bicicleta, Monti recunoaste ca nu este "prea sociabil". "Chiar daca nu mi le amintesc si nu le spun prea bine, imi plac mult bancurile. Berlusconi are un adevarat talent in a le spune", declara el, in 2005, intr-unul dintre rarele sale interviuri.

Numit senator pe viata, miercuri, de catre presedintele italian Giorgio Napolitano, el a fost laudat, deja, de directoarea Fondului Monetar International, Christine Lagarde. "Este un om de mare calitate, cu care am avut intotdeauna un dialog fructuos si extrem de calduros", a declarat ea.

Foarte discret de cand numele sau apare pe prima pagina a ziarelor, in ultimele luni Monti si-a multiplicat interventiile asupra crizei. "Trebuie sa fie realizate reforme nepopulare, unind factiunile mai rationale ale fiecarui partid politic", indemna el, la 23 septembrie.

"Cred ca o anumita cunoastere a problemelor nu dauneaza", spunea el recent.

Nascut la 19 martie 1943, la Varese (nord), Mario Monti devine celebru la prestigioasa Universitate Bocconi din Milano, cunoscuta pentru cea mai buna facultate de economie din Italia.

El isi continua studiile in Statele Unite, la Universitatea Yale, pe care a absolvit-o in 1965, unde studiaza cu James Tobin, laureat al Premiului Nobel, creatorul unui proiect de taxare a tranzactiilor care ii poarta numele.

In 1970, incepe sa predea la Universitatea din Torino, pe care o paraseste in 1985, pentru a deveni profesor de economie politica la Bocconi, unde ocupa succesiv posturile de director al Institutului de Economie Politica, rector si presedinte, in 1994, o functie pe care o detine si in prezent.

In 1994, el este propus de primul Guvern al lui Berlusconi intr-un post de comisar european. Jacques Santer, presedintele Comisiei din perioada respectiva, ii incredinteaza postul de comisar pentru Piata Interna.

In 1999, Guvernul de stanga al lui Massimo D'Alema il confirma la Comisie, unde primeste de la presedintele acesteia, compatriotul sau Romano Prodi, mult ravnitul post de comisar pentru Concurenta, lucru care confirma imaginea sa de neimplicare politica.

In timpul mandatului sau, Comisia isi consolideaza activitatile antitrust, iar Mario Monti isi creeaza imaginea de comisar dur, "impermeabil la presiuni".

Indiferent de natura interlocutorului sau, lui Mario Monti "nu ii place, atunci cand exista reguli, sa aiba impresia ca acestea sunt scurtcircuitate", afirma persoane din anturajul sau. Fostul comisar european este "un cardinal", "o personalitate dificil de patruns".

Cu toate ca este foarte "curtenitor", desi este casatorit de aproximativ 40 de ani (cu aceeasi femeie) si are doi copii, Monti nu este mai putin ferm. "Va poate trimite in fata calaului inchizitiei, vorbindu-va foarte politicos, daca el crede ca acest lucru este just si necesar", a declarat aceasta sursa, salutand totodata experienta acestui doctor in economie.

Intr-un articol publicat in februarie 2000 si intitulat "Super Mario", The Economist il prezinta ca pe "unul dintre cei mai puternici birocrati europeni", dupa care il descrie ca pe "un adept al persuasiunii, mai degraba decat al polemicii".

"Arata atat de autoritar, incat nici macar calvitia nu a indraznit sa il provoace", scria saptamanalul britanic, referindu-se la bogatul sau par grizonant.

Dupa incheirea mandatelor sale la Bruxelles, Monti revine la activitatea academica si semneaza editoriale in Corriere della Sera, un cotidian de referinta in Italia.

×
Subiecte în articol: mario monti premier italian