x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mariupol: Mai multe evacuări din orașul asediat vor avea loc vineri, anunță ONU

Mariupol: Mai multe evacuări din orașul asediat vor avea loc vineri, anunță ONU

06 Mai 2022   •   08:24
Mariupol: Mai multe evacuări din orașul asediat vor avea loc vineri, anunță ONU
Sursa foto: Hepta

O a treia operațiune de evacuare a civililor din Mariupol urmează să aibă loc vineri, potrivit ONU, în timp ce au fost raportate noi lupte pentru controlul oțelăriei unde rezistă ultimii apărători ucraineni, scrie BBC.

De asemenea, se crede că aproximativ 200 de civili se ascund în buncărele din uzină.

Șeful ONU, Antonio Guterres, a declarat că trebuie făcut totul pentru "a scoate oamenii din acel iad".

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a declarat că forțele sale sunt pregătite să le ofere civililor o trecere sigură, dar luptătorii trebuie să se predea.

Președintele rus a declarat deja victoria la Mariupol, ordonând forțelor sale să sigileze vastul sit industrial - care a fost proiectat în timpul Războiului Rece pentru a servi drept buncăr nuclear și are o rețea de tuneluri adânc sub pământ - în loc să încerce să preia controlul asupra lui.

Forțele ucrainene rămase în interiorul oțelăriei - luptători din regimentul Azov, unii pușcași marini, polițiști de frontieră și poliție - spun că atacurile rusești continuă.

În discursul său de peste noapte, președintele ucrainean Zelenski a declarat, de asemenea, că bombardamentele rusești și încercările de a prelua controlul asupra oțelăriei continuă.

"Imaginați-vă acest iad. Și mai sunt și copii! Mai mult de două luni de bombardamente constante, moarte în permanență în apropiere", a spus el.

Regimentul Azov a publicat imagini filmate cu drona care arată explozii la oțelărie, dar data filmării nu a putut fi verificată. Anterior, joi, Sviatoslav Palamar, un comandant al regimentului Azov, a declarat că apărătorii ucraineni duc "lupte dificile și sângeroase" cu trupele ruse care au reușit să pătrundă într-o parte a complexului.

Dar Kremlinul a negat că forțele sale ar fi încercat să ia cu asalt uzina și a insistat că un coridor umanitar a fost deschis ca parte a unui armistițiu de trei zile care a început joi.

Guterres a declarat că o a treia operațiune de evacuare a civililor din oraș este în curs de desfășurare și va ajunge în oraș vineri. Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat pe rețelele de socializare că acest lucru se va întâmpla în jurul prânzului.

Duminică, un prim grup de civili a fost evacuat din uzină. Imaginile au arătat în principal femei și copii care erau ajutați să treacă peste mormane de moloz și urcându-se într-un autobuz fără geamuri.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: mariupol