x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Maroc: Autoritățile au dejucat 54.000 tentative de intrare ilegală în UE în 2018

Maroc: Autoritățile au dejucat 54.000 tentative de intrare ilegală în UE în 2018

07 Sep 2018   •   16:39
Maroc: Autoritățile au dejucat 54.000 tentative de intrare ilegală în UE în 2018

Autorităţile marocane au anunţat că, în 2018, au făcut să eşueze 54.000 de tentative de intrare ilegală pe teritoriul Uniunii Europene şi au dezmembrat 74 de reţele infracţionale de trafic de persoane, transmite vineri AFP. 

Potrivit unui comunicat oficial transmis agenţiei oficiale MAP, în aceeaşi perioadă au fost confiscate mai mult de 19.000 de ambarcaţiuni. 

Marocul se confruntă cu un aflux de migranţi care încearcă să ajungă în Spania, majoritatea pe mare, iar alţii pe cale terestră, sărind gardurile care separă Marocul de enclavele spaniole Ceuta şi Melilla de pe teritoriul său. 

Spania este acum principala poartă de intrare a migranţilor şi solicitanţilor de azil în UE, cu un total de 35.615 de sosiri de la începutul anului, conform datelor publicate vineri de Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM). 

Autorităţile nu au precizat naţionalităţile persoanelor blocate de Maroc pe drumul spre Europa, şi nici măsurile luate după interceptarea lor. 

În faţa acestui aflux, autorităţile marocane au anunţat săptămâna trecută intensificarea luptei împotriva reţelelor de trafic de persoane. 

În total, 230 de persoane, printre care marocani şi persoane originare din Africa subsahariană, au fost arestate şi deferite justiţiei de la începutul anului, arată cifrele Ministerului de Interne de la Rabat. 

Marocul a respins la sfârşitul lunii iunie ideea unor centre de primire în afara UE - avută în vedere de Bruxelles pentru externalizarea gestionării fluxurilor de migraţie -, afirmând că nu doreşte să fie 'jandarmul Europei'. 

Consiliul Europei a cerut în această săptămână Spaniei să le garanteze 'un acces efectiv la azil' persoanelor care sosesc pe teritoriul său via Maroc şi care pot fi eligibile pentru statutul de refugiat.

AGERPRES

×