x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Martin Schulz: Dacă disputa politică din Moldova va continua, eforturile ţării de integrare europeană ar putea devia

Martin Schulz: Dacă disputa politică din Moldova va continua, eforturile ţării de integrare europeană ar putea devia

08 Mai 2013   •   16:08
Martin Schulz: Dacă disputa politică din Moldova va continua, eforturile ţării de integrare europeană ar putea devia

Martin Schultz, președintele Parlamentului European, a avertizat, marți, că actuala criză politică din Republica Moldova ar putea afecta parcursul european al țării. Acesta le-a cerut politicienilor să depășească disputele, în sensul continuării reformelor, relatează Mediafax.

"Remarc cu mare îngrijorare adâncirea crizei politice din Republica Moldova. Dacă va continua, disputa politică ar putea să devieze eforturile ţării de integrare europeană”, a declarat Schulz.

"Sunt deosebit de îngrijorat de voturile de săptămâna trecută din Parlament pentru amendarea unui număr important de legi. Aceste schimbări, precum posibilitatea de demitere a judecătorilor Curţii Constituţionale de către Parlament, în cazul în care aceştia pierd încrederea Legislativului, are consecinţe multiple, potenţial negative pentru dezvoltarea democratică a ţării. Aceste amendamente au fost adoptate în grabă şi fără consultările şi pregătirile corespunzătoare. Ele au fost aspru criticate atât de Consiliul Europei, cât şi de Comisia de la Veneţia", a precizat președintele Parlamentului European.

Deputații PLDM, împreună cu cei ai PCRM au votat, în cadrul ședinței de vineri a Parlamentului, mai multe acte legislative prin care au fost acordate numeroase competențe primului ministru interimar și Guvernului demis. În același timp, Centrul Național Anticorupție a fost trecut din subordinea Parlamentului în cea a Guvernului. De asemenea, deputații pot demite judecătorii de la Curtea Constituțională.

"Le cer tuturor politicienilor moldoveni să îngroape securea războiului şi să continue reformele menite să asigure prosperitatea cetăţenilor", a afirmat Martin Schulz.

Totodată, președintele Parlamentului European a avertizat că efortul depus de Republica Moldova în ultimii ani pentru integrarea europeană ar putea fi spulberat dacă această criză politică va continua.

"Parlamentul European este pregătit, dacă este necesar, să faciliteze dialogul politic în Republica Moldova şi să ajute la depăşirea actualului impas", a mai spus acesta.

×
Subiecte în articol: martin schulz moldova integrare europeana