x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Martin Schulz: Oamenii care fac comerţ cu UE să respecte statul de drept, nu regula celui mai puternic

Martin Schulz: Oamenii care fac comerţ cu UE să respecte statul de drept, nu regula celui mai puternic

01 Iul 2014   •   16:56
Martin Schulz: Oamenii care fac comerţ cu UE să respecte statul de drept, nu regula celui mai puternic

Marţi dimineaţă, deputaţii l-au reales pe Martin Schulz în funcţia de Preşedinte al Parlamentului European, pentru un nou mandat de doi ani şi jumătate. Deputatul german în vârstă de 58 de ani va conduce Parlamentul până în ianuarie 2017. El a câştigat cu 409 voturi din 612 valabil exprimate în primul tur. Martin Schulz este primul Preşedinte din istoria Parlamentului European care a fost reales pentru un al doilea mandat de doi ani şi jumătate. În scurtul discurs susținut în Parlamentul European din Strasbourg, imediat după vot, Martin Schulz a spus: ”Este o onoare extraordinară să fiu primul Preşedinte reales al Parlamentului European. Îmi voi lua rolul în serios, pentru că noi suntem în centrul democraţiei europene, având sarcina de a adopta legislaţia şi de a urmări implementarea ei. Majoritatea deputaţilor din această Cameră au ajuns la concluzia că Preşedinte al Comisiei Europene trebuie să devină candidatul aflat pe primul loc în alegerile europene şi astfel un cuvânt german - Spitzenkandidat - a intrat şi în alte limbi europene”. a declarat Martin Schulz, în scurtul discurs susţinut în Parlamentul European din Strasbourg, imediat după vot.

Martin Schulz a subliniat că deputaţii ar trebui ”să aibă în vedere ca oamenii care fac comerţ cu UE să respecte statul de drept, nu regula celui mai puternic. Dacă UE îşi va proteja cetăţenii, vom recâştiga încrederea lor, indiferent de originea şi sexul lor. Regula respectului şi demnitatea umană ar trebui să fie principiile care să ne ghideze în tot ceea ce facem, iar o majoritate covârşitoare din această adunare parlamentară va respecta aceste lucruri. Să trecem la treabă şi să avem o dezbatere constructivă!”

Conform Regulamentului de procedură al Parlamentului European, pentru a fi ales Preşedinte, un candidat trebuie să obţină o majoritate absolută din voturile valabil exprimate, adică 50% plus 1. Buletinele anulate sau albe nu vor fi luate în calcul pentru majoritatea necesară. Din totalul de 723 de voturi exprimare au fost 111 de voturi albe sau invalide.  Schulz a obţinut 409 voturi, devansându-i pe Sajjas Karim 101, Pablo Iglesias 51 şi Ulrike Lunacek 51. (I.D.)



×
Subiecte în articol: martin schulz