x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 'Monstrul' lui Juncker, noul secretar general al Comisiei Europene

'Monstrul' lui Juncker, noul secretar general al Comisiei Europene

21 Feb 2018   •   13:34
'Monstrul' lui Juncker, noul secretar general al Comisiei Europene

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit pe şeful său de cabinet, germanul Martin Selmayr, în postul de secretar general al executivului comunitar, funcţia cea mai înaltă în structura administrativă a instituţiei.

 

Numirea lui Selmayr (47 de ani) a fost aprobată în reuniunea de miercuri a Colegiului comisarilor, consacrată unei serii de numiri interne în executivul UE. Martin Selmayr îi succede în postul de secretar general al CE olandezului Alexander Italianer, aflat în această funcţie din septembrie 2015, iar Clara Martinez devine şefa de cabinet a preşedintelui Comisiei Europene.

Supranumit 'monstrul' de către Jean-Claude Juncker, Martin Selmayr este descris drept un 'dependent de muncă' şi un personaj care provoacă teamă în interiorul Comisiei Europene.

Selmayr devine astfel primul german care accede la funcţia de secretar general al CE, un post care îi dă mână liberă în privinţa funcţionării administraţiei instituţiei. Numirea nu este pentru o perioadă determinată. Astfel, irlandeza Catherine Day a rămas în acest post timp de zece ani.

De formaţie jurist, Martin Selmayr activează în Comisia Europeană începând din 2004, când a început să lucreze în cadrul Serviciului purtătorului de cuvânt. Promovat şef de cabinet de fostul comisar european pentru justiţie Vivianne Reding, el a lucrat apoi pentru Jean-Claude Juncker şi a condus campania care i-a permis acestuia să obţină învestitura Partidului Popular European (PPE) şi apoi să fie desemnat preşedinte al Comisiei Europene după alegerile europene din 2014. AGERPRES

×