x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Masacrele pe bandă rulantă din Texas - efectul unui lobby puternic pentru armele de foc

Masacrele pe bandă rulantă din Texas - efectul unui lobby puternic pentru armele de foc

de Şerban Mihăilă    |    26 Mai 2022   •   07:45
Masacrele pe bandă rulantă din Texas - efectul unui lobby puternic pentru armele de foc

Încă o dată, unul dintre cele mai sângeroase masacre americane a avut loc în Texas. Un tânăr înarmat, în vârstă de 18 ani, a ucis cel puțin 19 copii și doi profesori, după ce a pătruns într-o școală primară, dintr-o localitate aflată la 130 de kilometri vest de San Antonio. Nici după acest carnaj, oficialitățile texane nu vor face probabil nimic pentru restricționarea accesului la arme. Grupările de lobby din țara occidentală cu cele mai multe arme de foc aflate în mâinile populației civile sunt prea puternice, chiar dacă la Casa Albă se află o administrație democrată.

Masacrele anterioare din Texas au vizat credincioși adunați la slujba de duminică, oameni aflați la cumpărături în supermarket, elevi dintr-un campus de liceu și șoferi care conduceau pe autostradă. Carnajul de marți, din orășelul Uvalde, este cel mai sângeros atentat de acest fel comis în școlile din țară, în aproape un deceniu. 

Fiecare dintre aceste tragedii petrecute în statul texan, soldate în total cu peste 85 de morți, a avut loc în ultimii cinci ani. 

Cu toate acestea, în timp ce oroarea din Uvalde provoacă în SUA o nouă dezbatere privind violența generată de distribuirea în masă a armelor de foc, Texasul și guvernul său, controlat de republicani, fac declarații care sugerează că vor proceda așa cum au făcut-o în ultimii ani, adică nu vor adopta nimic ce ar putea restricționa accesul populației la arme. 

Măsuri relaxate, după un atac în masă

Este puțin probabil ca legislatorii texani să ia măsuri sau să impună limite contra vânzărilor de arme de foc. Anul trecut, legile privind armele de foc au fost de fapt relaxate, deși un bărbat înarmat intrase într-un supermarket „Walmart” din El Paso, în 2019, ucigând 23 de persoane, într-un atac rasist care a vizat hispanici.

„Nu-mi pot imagina cum s-a întâmplat asta!”, a comentat senatorul texan Roland Gutierrez, democrat al cărui district include Uvalde, masacrul de marți. „Este deranjant pentru mine, în calitate de politician, faptul că nu am reușit să facem altceva decât să creăm un acces mai mare la aceste arme militarizate pentru aproape oricine și le-ar dori!”, a mărturisit el, citat de AP. 

De cealaltă parte, guvernatorul republican al Texasului, Greg Abbott, știe că o mare parte din electoratul lui iubește armele. De când a devenit guvernator, în 2015, statul său nu a făcut altceva decât să relaxeze legislația în privința armelor de foc.

Rațiuni electorale

Abbott, care se pregătește de realegere în noiembrie, a declarat că împușcăturile din Uvalde au fost efectuate „în mod oribil, de neînțeles” asupra unor copii. El a evitat să precizeze însă cum sau dacă Texasul va răspunde la acest ultim carnaj, la nivel politic.

În Texas, orice modificare a accesului la armele de foc ar urma să aibă loc abia în 2023, atunci când legislatorii se vor întoarce la Capitoliu. În trecut, apelurile la acțiune s-au estompat în timp, după fiecare masacru.

Cu exact un an înainte de împușcăturile din Uvalde, legislativul controlat de Partidul Republican votase pentru eliminarea uneia dintre ultimele restricții majore privind armele de foc din Texas: obligativitatea verificărilor antecedentelor și a procesului de instruire în vederea acordării licențelor, pentru cei aproape 1,6 milioane de proprietari de pistoale sau revolvere înregistrați în stat la momentul respectiv.

Abbott a semnat imediat măsura, zădărnicind astfel prima șansă a legislativului texan de a face ceva concret, după atacul de la „Walmart”. Un an mai târziu, un bărbat a început să tragă pe o autostradă dintr-o zonă petrolieră din vestul Texasului, unde a ucis șapte persoane, lovind mașinile care treceau prin fața sa.

În urma împușcăturilor de la Liceul Santa Fe, din 2018, când 10 persoane au fost ucise în apropiere de Houston, Abbott își manifestase inițial sprijinul față de o serie de legi mai dure, care restricționează accesul la arme al persoanelor considerate periculoase pentru ele însele sau pentru cei din jur. Ulterior, guvernatorul a dat însă înapoi, pe fondul criticilor vehemente, venite din partea susținătorilor armelor de foc.

Și mai multe arme

Mai mult, procurorul general republican al Texasului, Ken Paxton, care a obținut marți nominalizarea republicană pentru un al treilea mandat, a declarat pentru „Fox News”, după împușcăturile din Uvalde, că cel mai bun răspuns ar fi „instruirea” profesorilor și „întărirea” școlilor.

Aceasta este, de altfel, teza susținută cu tărie de către influenta gruparea de lobby „Asociaţia Naţională pentru Arme de Foc” (NRA), care exercită puternice presiuni, atât la Washington, cât și în majoritatea statelor americane, indiferent dacă administrațiile aflate la conducere sunt democrate sau republicane. 

NRA a anunțat până acum, în repetate rânduri, că este gata să sprijine statele care vor să-i înarmeze și să-i învețe pe profesorii și angajații din școli să utilizeze armele de foc.

Carnajul din Texas a avut loc cu câteva zile înainte ca NRA să își organizeze reuniunea anuală la Houston, unde Abbott și alți lideri republicani urmează să ia cuvântul.

Indignare la Casa Albă

Modul extrem de tolerant în care autoritățile din Texas, conduse de guvernatorul republican Greg Abbott, au tratat impunerea unor eventuale restricții în privința armelor, în special după masacrele comise în ultimii ani, reflectă, de altfel, eforturile Partidului Republican de a bloca legi mai stricte în Congresul SUA, spre indignarea democraților, precum și a susținătorilor unui control mai dur în acest domeniu.

De altfel, pe un ton indignat, președintele Joe Biden a exprimat o poziție neobișnuit de dură, după tragedia din Uvalde. „În numele lui Dumnezeu, oare când avem de gând să ținem piept lobby-ului armelor de foc?”, s-a întrebat el, într-un discurs rostit de la Casa Albă.

Chiar dacă partidul lui Biden deține un control redus al Congresului, proiectele de lege privind violența armelor de foc au stagnat în fața opoziției republicane din Senat. 

Anul trecut, Camera Reprezentanților a adoptat două proiecte de lege pentru a extinde verificările de fond la achizițiile de arme de foc, dar ambele s-au împotmolit în Senat, unde democrații au nevoie de cel puțin 10 voturi republicane pentru a-și impune punctul de vedere.

Bețe în roate 

La începutul anului 2021, proaspăt instalat la Casa Albă, Joe Biden a cerut Congresului SUA să instituie „reforme legislative de bun simț” asupra vânzării armelor de foc pe teritoriul american. 

Între măsurile menționate figurau, explicit, verificarea extinsă a tuturor potențialilor cumpărători de arme și interzicerea armelor de asalt, măsuri propuse încă din 2019 de către democrați, dar considerate de republicanii din fosta administrație mult prea radicale, chiar și după masacrele din El Paso și Dayton. 

Biden a invocat în sprijinul solicitărilor sale „epidemia violențelor provocate de armele de foc” pe teritoriul național.

„Cer Congresului să decreteze aplicarea unor reforme legislative de bun simț, inclusiv solicitarea de verificare extinsă a tuturor vânzărilor de arme, interzicerea armelor de asalt și a încărcătoarelor de mare capacitate, precum și eliminarea imunității pentru fabricanții de arme care dau intenționat drumul armamentului de război pe străzile noastre”, solicita Biden, într-un mesaj adresat la comemorarea a trei ani de la carnajul din Liceul Marjory Stoneman Douglas, din Parkland, Florida, unde 14 elevi și trei membri ai administrației au fost uciși de un tânăr care absolvise instituția de învățământ. 

„Administrația mea nu va aștepta ca următorul atac în masă să aducă din nou această solicitare în atenție (...) Vom adopta măsuri pentru a pune capăt epidemiei violențelor provocate de armele de foc și pentru a face comunitățile și școlile noastre mult mai sigure!”, mai preciza, la vremea respectivă, președintele SUA. 

După discursul lui Biden, numeroși lideri democrați erau încrezători că, pentru prima oară în ultimele două decenii, există șanse reale în vederea unei reforme majore în privința controlului vânzărilor asupra armelor de foc. 

Adoptarea oricărei inițiative legislative în acest domeniu se anunța însă dificilă încă de atunci, din cauza majorității extrem de fragile de care democrații dispun în Senat.

Din acest motiv, republicanii au reușit să blocheze până acum cu succes reforma lui Biden asupra armelor de foc, fiind susținuți intens de puternicele grupări de lobby precum NRA, regrupate rapid după schimbarea administrației Trump, în încercarea de a nu pierde din influența enormă pe care o exercită în viața politică americană.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×