x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Masacru la nuntă

Masacru la nuntă

de Mihaela Matachita    |    06 Mai 2009   •   00:00
Masacru la nuntă
Sursa foto: STRINGER/TURKEY/REUTERS

Apăruţi ca din senin, atacatori mascaţi au deschis focul cu arme automate şi cu grenade de mână asupra unei nunţi într-un sat din sud-estul Turciei, ucigând 45 de persoane, majoritatea femei şi copii.



Ucigaşii au fost patru. Venind din direcţii diferite, ei au deschis focul asupra nuntaşilor la scurt timp după ce un imam oficiase o ceremonie religioasă. "Din păcate, 45 de cetăţeni şi-au pierdut viaţa (...) sunt şase răniţi", a declarat ministrul de Interne, Besir Atalay, citat de AFP.

El a adăugat că primele constatări au permis înlăturarea ipotezei unui "atac terorist" din partea separatiştilor kurzi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), activi în regiune. La rândul lor, martorii au evocat un diferend între familii ca posibil mobil al crimei. Potrivit unui oficial local care a dorit să îşi păstreze anonimatul, o femeie în vârstă de 19 ani, care a supravieţuit atacului, a spus că atacatorii au adunat toate femeile şi copiii într-o cameră a unei case înainte de a-i ucide.

Surse din cadrul forţelor de securitate au confirmat că cele mai multe victime ale masacrului au fost femei şi copii. Agresorii au reuşit să scape după ce o furtună de nisip a scăzut drastic vizibilitatea în zona situată la zece kilometri de graniţa cu Siria. Opt suspecţi au fost arestaţi. Supravieţuitorii au povestit că, până la încheierea atacului, s-au ascuns sub cadavrele prietenilor participanţi la nuntă.

Potrivit The Guardian, soarta mirelui şi a miresei nu este cunoscută. Dintre cei aproximativ 200 de invitaţi la nuntă, o familie întreagă - părinţii şi şase copii cu vârste între 3 şi 12 ani - a fost omorâtă. Poliţia paramilitară a fost desfăşurată în localitate pe urmele atacatorilor, care nu au fost identificaţi. Televiziunea de stat a relatat că militarii au înconjurat satul şi au blocat toate drumurile de acces. The Guardian a mai relatat că au fost oprite alimentarea cu electricitate şi legăturile telefonice.

CA ÎN EVUL MEDIU
Reglările armate de conturi sunt frecvente în sud-estul Turciei, zonă cu populaţie majoritar kurdă, unde tradiţiile feudale persistă, analfabetismul este în continuare răspândit şi unde armele sunt considerate un mijloc legitim de răzbunare şi de apărare a onoarei, a relatat AFP.

Ostilităţile pot fi declanşate din diverse motive: dispute funciare, datorii neplătite, răpirea sau fuga unei tinere cu logodnicul neagreat de familie. La rândul lor, rebelii kurzi sunt activi de 24 de ani în zonă şi numeroşi bărbaţi din satul Bilge unde s-a produs masacrul sunt membri ai unei miliţii proguvernamentale armate, care sprijină armata turcă împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan.

×
Subiecte în articol: externe