x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Maşinile de vot au scos fum la Washington

Maşinile de vot au scos fum la Washington

de Mihaela Biliovschi    |    05 Noi 2008   •   00:00
Maşinile de vot au scos fum la Washington

Corespondenta din Washington
Obama pare să aibă majoritatea în Nordul Virginiei, la fel şi în Washington DC. Numărul celor care au venit la vot nu a fost atât de mare pe cât s-a aşteptat. Voluntari din ambele tabere de campanie oferă prăjituri şi ciocolată şi chiar câte un dans din buric celor care au răbdarea şi dorinţa să voteze.



În dimineaţa zilei de 4 noiembrie am vorbit cu cel puţin 30 de alegători după ce au votat. Doar 3 au spus că l-au ales pe John McCain. E o dimineaţă mohorâtă şi câţiva stropi de ploaie ameninţă oraşul.

În general, democraţii au votat cu Obama iar republicanii cu McCain. Doar un bărbat a spus, înainte de a intra în secţia de votare, că nu este hotărât cu cine să voteze.

În Arlington County orele dimineţii au adus cei mai mulţi alegători la secţiile de votare. S-au trezit de dimineaţă cu gândul de a vota înainte să meargă la serviciu. După orele 08:00 mulţimea din faţa secţiilor de votare s-a mai diminuat. Andrew Strike, purtător de cuvând pentru mass media străină din partea Departamentului Apărării, a spus că şi el a votat dimineaţă, înainte de a merge la serviciu. "În general, angajatorii sunt foarte înţelegători dacă le spui că vrei să iei trei ore liber ca să votezi, ori că s-ar putea să ajungi cu câteva ore mai târziu din cauză că votezi", a spus acesta.

La Centru de Presă străină e balamuc curat. Autocare aliniate în faţa clădirii aşteaptă jurnaliştii care s-au înscris pe liste să viziteze secţiile de votare. Se vorbeşte în toate limbile iar dacă vrei să te concentrezi să scrii trebuie să-ţi pui căşti la urechi. În Chicago mai mult de 1.500 de jurnalişti străini au primit acreditare să participe la evenimentul de pe 4 noiembrie. Aici, în Washington, lucrătorii de la Centrul de Presă spun că nu au mai văzut aşa o diversitate de ţări care şi-au trimis corespondenţii. Analişti, sociologi, politicieni şi tot felul de experţi ţin conferinţe de presă şi oferă informaţii non-stop aici. O angajată a Centrului de Presă a adus o maşină de popocorn şi oferă jurnaliştilor o gustare ca să nu scrie pe stomacul gol.

Prima secţie de votare vizitată de grupul de jurnalişti din care fac parte a fost Lee Highschool. Aici poţi număra pe degete alegătorii care deschid uşa secţiei de votare. O încăpere mare, spaţioasă, cu vreo 5 aparate de vot electronice şi alte cinci pentru votul manual. "Oamenii preferă să voteze la aparatele electronice, le folosim de câţva ani de zile şi nu au dat greş, nu am avut nici o plângere. Nu cred că a fost măcar o persoană care să solicite să voteze manual", a spus Boris Sanders, "căpitanul" secţiei de votare. Acesta se asigură de bunul mers al procesului electoral. În opinia lui, greşeli în procesul electoral se întâmplă în principal din cauza lipsei de experienţă sau de antrenament înainte de ziua alegerilor a voluntarilor care se înscriu să ajute. "Ar fi fost tare bine dacă o parte din bani s-ar fi alocat pentru a antrena oamenii un pic mai bine ca să evităm neînţelegeri şi acuzaţii de fraudă", a mai spus Boris.

În secţia de votare din Lee Highschool sunt înscrişi aproximativ 2.200 de alegători, iar Boris se aşteaptă ca 60% din aceştia să vină la vot. În plus, aproximativ 1.200 de persoane au votat "în lipsă". Din experienţa anterioară, Boris spune că rezultatele votului de la această secţie de votare se vor şti în aproximativ 35 de minute după închidere. În cazul în care vor fi mai mulţi alegători la rând pentru a vota, Boris spune că uşa se va încuia la ora 7 seara, permiţând să voteze celor care au intrat deja în clădire, dar nu şi celor care sunt la rând în afara clădirii.

Audrey Stahl tocmai a votat la una din maşinile electronice. E îmbrăcată frumos, machiată şi elegantă. A votat pentru Obama. "Sigur că pentru Obama, noi aici în Nordul Virginiei suntem democraţi. Sper să adune ţara laolaltă, să trateze problemele internaţionale cu diplomaţie, să rezolve economia şi problema sănătăţii. Va fi un «centrist» , a spus ea despre Obama. I-am cerut lui Betsy să găsească un singur cuvânt pentru a caracteriza această campanie electorală: "Exciting". Despre McCain ea a spus că era un alt fel de om în anul 2000, când a mai candidat pentru prezidenţiale.

La o secţie de votare alăturată, aflată în interiorul unei biblioteci publice, şirul celor care vor să-şi exercite dreptul constituţional este mult mai mare. Şeful secţiei de votare îşi explică aglomeraţia prin densitatea locuitorilor în acea zonă. Coada se întinde din interiorul clădirii până afară, înconjurând clădirea. La un colţ, o tânără împarte ciocolată şi prăjituri celor care aşteaptă la rând. Leah spune că îi recompensează pe toţi, indiferent cu cine aleg să voteze. "Eu sunt mulţumit că au venit să voteze astăzi iar celor care stau la coadă mai multe ore le dau câte un dulce, ca să îi încurajez", a spus tânăra de 24 de ani.

Tot afară, în mijlocul alegătorilor, Inanna – pe numele ei de scenă – dansează din buric. Am stat de vorbă cu ea imediat după ce şi-a încheiat numărul. A învăţat să danseze în stilul arabic, spune ea, în urmă cu 15 ani. "Am venit să dansez, spune cu o voce plăcută, ca să nu se plictisească alegătorii. Sunt membră a democraţilor, încă nu am votat. Acuş mă duc să-mi iau copilul de la şcoală şi apoi merg să votez, în Maryland, pentru că acolo locuiesc." Între timp, şoferul angajat de staff-ul democraţilor a venit să-i spună că au primit un telefon să meargă la o altă secţie de votare unde numărul alegătorilor care aşteaptă la rând se face din ce în ce mai mare. O altă copilă ţine în braţe un vraf de hârtii. Sunt buletine de vot nevalabile, special printate pentru a le oferi şansa alegătorilor să se familiarizeze cu felul în care arată. Atunci când ajung să voteze, aceştia să ştie exact la ce pagină se află candidatul pe care vor să-l promoveze. Singura cu insigna "McCain/Palin", Virginia –aşa se numeşte copila – are chipul trist. Dar nu e afectată prea tare. "Democraţii sunt majoritari aici, dar ne aşteptam la aşa ceva." Vorbeşte cu mine cu reţinere, şi simt în tonul ei o acuzaţie indirectă, probabil din frustrarea împotriva mass media care l-a ridicat în slăvi pe Obama, practic l-a declarat preşedinte. O las să vorbească şi o întreb cum se poartă lumea cu ea. "Sunt politicoşi. Dacă sunt suporteri Obama îmi mulţumesc înainte să refuze să primească fluturaşi de la mine. Iar suporterii lui McCain sunt bucuroşi că nu sunt singuri aici." Conform ultimelor sondaje efectuate în Arlington County, John McCain se afla în urma lui Obama cu 8 procente.

Între timp, la secţia de votare apare şi Mark Ellmore, candidat la Congresul american. Omul nu are timp de mass media. Se duce prima dată la cei de la care vrea voturile. Alegătorii din rând îl salută politicos şi-l felicită. Ellmore este republican, iar majoritatea celor veniţi la vot este democrată. Dar cine poate rata şansa de a da mâna cu un politician?

Un alt cuplu de americani, de vârsta a treia, a adus o mulţime de prăjituri de ciocolată şi cafea. Întreabă politicos pe fiecare alegător care stă în rând dacă doreşte câte o prăjitură sau câte o cafea şi le mulţumesc pentru că au venit să voteze.

Peter Golkin e senior. Presarii au venit grămadă peste el să vadă cu cine votează. "Obama" răspunde omul sigur pe el. Lângă el, Richard Hunko spune că şi el votează tot Obama.

Nu toţi cei care au venit să voteze preferă neapărat unul din cei doi candidaţi. de exemplu motociclistul care şi-a dat numele de Sturd nu ştie încă pe cine va vota. Ceea ce ştie sigur e că nici McCain şi nici Obama nu vor primi votul său. "Sunt libertarian şi aş fi preferat să candideze Ron Paul. Posibilitatea de a-mi alege candidatul mi-a fost furată de un sistem electoral indezirabil. Ambii candidaţi cu şanse prezidenţiale sunt numai de ornament, aleşi practic de maşinăria care se cheamă partid." Un alt libertarian este tânărul Harrison Hardy. Are abia 18 ani şi a votat pentru prima dată. Cu Obama. "Am votat pentru el deoarece este socialist. Ambii candidaţi sunt socialişti, dar Obama este un socialist mai pronunţat. Şi, dacă e ca ţara asta să se ducă la vale, atunci am ales calea cea mai rapidă, care e Obama", a spus tânărul cu aspiraţii în lumea filmlui. Blond, cu plete răzleţe şi ochelari de soare cât jumătate de faţă, slăbuţ şi cu o şapcă tip rusească pe care apare numele lui Obama şi însemnul comunist. Cu mândrie, tânărul poartă lipit de jachetă steagul SUA cu inscripţia "Eu am votat".

Băiatul a venit tocmai din California ca să voteze în Washington DC, a fost alegerea lui. "Am venit în urmă cu o lună şi m-am înscris iar acum am votat pe buletin de vot special pentru că nu au găsit numele meu înscris pe liste." Alegătorilor din Districtul Columbia nu li s-a cerut nici un act de identitate, nici măcar permis de pescuit sau factură de utilităţi. Preşedintele secţiei explică: "Dacă se întâmplă să vină o persoană care are acelaşi nume şi adresă cu cineva care a votat deja, noi nu avem voie să refuzăm dreptul de a vota nimănui. Şi în cazul acesta le oferim un buletin de vot special. Aceste buletine sunt puse separat şi analizate mai târziu de o comisie specială", a spus Jean Funi.

Harrison a votat la secţia numărul 129 din Washington DC. La această locaţie alegătorii au venit în număr împresionant dimineaţă, înainte de a merge la muncă. Maşinile care au scanat buletinele de vot arată că 830 de persoane au votat. Preşedintele secţiei spune cu accent francez că totalul celor înscrişi la această secţie de votare este de 3.000." A fost o coadă extrem de lungă astăzi dimineaţă şi vom mai avea un val pe la orele amiezii, înainte ca oamenii să plece acasă. În zonă aceasta votează în general oamenii care lucrează şi locuiesc prin preajmă. Aceştia preferă să voteze pe buletin de hârtie, şi nu electronic."

Un avantaj al maşinăriilor de vot americane este faptul că, imediat după ce un alegător a votat, buletinul e citit şi înregistrat automat. Asta înseamnă că secţiile de votare vor putea transmite rezultatele exacte în aproximativ o oră după închiderea procesului electoral.

Daniel Murphy este purtătorul de cuvânt al agenţiei electorale DC. El spune că nu s-au înregistrat probleme majore la această secţie de votare. "Dimineaţă, când am avut un număr foarte mare de alegători, s-au stricat maşinile de vot electronice. Dar s-a rezolvat imediat."

Între timp, un cuplu de afro-americani, vâstnici, tocmai introduc voturile de hârtie în maşina care le validează şi înregistrează. Îi întreb cu cine au votat însă au întors faţa în partea cealaltă spunând răspicat că nu vor să vorbească. O tânără le urmează paşii, are 30 de ani şi ea se află printre puţinii pe care i-am auzit că au votat cu John McCain. Este membră a partidului Republican şi crede în John McCain şi Sarah Palin.

Un alt alegător, un bărbat care împinge căruciorul copilului, a votat cu Obama. Şi el este democrat, dar s-a decis să voteze cu Obama numai după cea de-a treia dezbatere între candidaţi.

Candidatul independent Ralph Nader a ţinut o conferinţă de presă la National Press Club din Washington. Neobişnuită, ca şi personalitatea sa, de altfel. Acesta a ales să răspundă întrebărilor jurnaliştilor cu un singur cuvânt. Ştirea însă a venit de la Toby Heaps, directorul său de campanie: "Ultimele sondaje arată ca Ralph Nader va primi 3% din voturi la nivel naţional şi se pare că aceste voturi vin fie de la independenţi, fie de la suporterii lui McCain", a spus acesta.

×
Subiecte în articol: venit obama votat votare voteze mccain înainte