x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mass media din Turcia, în închisoare

Mass media din Turcia, în închisoare

26 Iul 2016   •   10:55
Mass media din Turcia, în închisoare
Sursa foto: SEDAT SUNA/EPA

Autoritățile turce au emis, ieri, mandate de arestare pe numele a 42 de jurnaliști, a anunțat postul privat NTV, ultima dintr-o serie de măsuri ample de epurare care au urmat tentativei de lovitură de stat eșuate din Turcia. Până acum, oficialitățile au suspendat, reținut sau plasat sub anchetă peste 60.000 de militari, polițiști, judecători, profesori sau funcționari publici.

Printre jurnaliștii pe numele cărora a fost emis un mandat de arestare figurează cunoscutul comentator și fost parlamentar Nazli Ilicak, concediat de cotidianul proguvernamental Sabah în 2013 pentru că i-a criticat pe miniștrii implicați într-un scandal de corupție, au transmis NTV și CNN-Turk, citate de Agerpres. El nu era la domiciliul său din Istanbul și ar putea să se afle în vacanță la Marea Egee, a relatat cotidianul “Hurriyet”, care citează un procuror antiterorist din Istanbul. La 19 iulie, autoritatea de reglementare a presei audiovizuale din Turcia a retras licența de funcționare a numeroase posturi de televiziune și radiouri bănuite că sprijină rețeaua predicatorului Fethullah Gülen, exilat în SUA din 1999 și acuzat de autoritățile turce că ar fi “creierul” din spatele loviturii de stat eșuate. Această decizie a vizat 24 de posturi de televiziune și radiouri și 34 de jurnaliști, considerați apropiați ai lui Gülen. Acestora le-au fost retrase legitimațiile de presă.

Turkish Airlines, în pericol

Compania de stat Turkish Airlines a concediat peste o sută de angajați, printre care personal de bord și de management, în cadrul epurării din instituțiile de stat pentru înlăturarea așa-zișilor susținători ai loviturii de stat eșuate de la 15 iulie, au informat, ieri, mass media turce, preluate de Reuters și citate de Agerpres. Concedierile au avut loc duminică seară, după ce s-a stabilit care dintre angajați au legături cu puciștii.

×