Mass-media ungare au protestat joi în masă împotriva unui proiect de taxe pe publicitate care, în opinia lor, vizează întărirea controlului guvernului asupra presei, relatează AFP.
Peste 60 de canale de televiziune, posturi de radio, ziare şi site-uri internet au încetat temporar să transmită sau au scos prima pagină neagră pentru a denunţa acest plan, ce prevede impozitarea cu până la 40% a veniturilor rezultate din publicitate.
Noul impozit, ce va fi dezbătut în luna septembrie în Parlament, va paraliza şi va cauza falimentul a numeroase media şi agenţii publicitare, a declarat pentru France Presse Zsolt Urban, de la sindicatul profesional MRSZ.
Dacă va fi adoptată, noua taxă se va înscrie pe linia unei serii de măsuri fiscale ce vizează sectoare economice deseori dominate de societăţi străine. De la venirea la putere a premierului conservator Viktor Orban, în 2010, această politică a fost deja aplicată în telecomunicaţii, distribuţie, energie şi sectorul bancar.
Omul forte al Ungariei a votat de asemenea noi legi care obligă toate media să se înregistreze la stat sau să producă subiecte "echilibrate". În opinia majorităţii observatorilor, media publice au fost constrânse să se supună.
În Ungaria există un Consiliu media (MT) însărcinat să sancţioneze infracţiunile. Toţi cei cinci membri ai acestuia, numiţi de Parlament, provin din partidul Fidesz, al lui Viktor Orban.
În mod neaşteptat, mass-media de dreapta considerate drept porta-voce a guvernului, precum cotidianul Magyar Nemzet sau postul de televiziune Hir TV, s-au asociat protestului de joi.