x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mediatorii cer Moldovei şi Transnistriei să reia tratativele

Mediatorii cer Moldovei şi Transnistriei să reia tratativele

de Ovidiu Ciutescu    |    07 Oct 2009   •   00:00

Mediatorii şi observatorii în conflictul transnistrean au cerut părţilor să reia convorbirile în vederea găsirii unei soluţii juste şi durabile, a anunţat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa /OSCE/.



Conform rian.ru, Rusia, Ucraina şi OSCE sunt mediatori în conflict, în timp ce Uniunea Europeană /UE/ şi Statele Unite ale Americii /SUA/ au statut de observator. Reprezentanţii lor s-au întâlnit marţi la Viena. RIA Novosti mai afirmă că regiunea separatistă rusofonă Transnistria şi-a menţinut de facto independenţa faţă de Republica Moldova de la scurtul război din 1992, ce a reprezentat punctul culminant al tensiunilor care au urmat după destrămarea fostei URSS. Rusia are trupe de ''menţinere a păcii'' în regiune din iulie 1992, iar procesul negocierilor este ''îngheţat'' din februarie 2006.

Potrivit agenţiei ruse de presă menţionate, Alexandru Cujba, noul ambasador al Republicii Moldova la Naţiunile Unite, a declarat în urmă cu câtva timp că guvernul de la Chişinău, care a susţinut în mod deschis unirea cu România şi strângerea relaţiilor cu Occidentul, va cere retragerea trupelor ruseşti din Transnistria.

×