Un medic american implicat în lupta împotriva febrei hemoragice legate de virusul Ebola în mai multe ţări din Africa de Vest a fost el însuşi contaminat în Liberia, a anunţat organizaţia umanitară pentru care lucra, informează France Presse.
Samaritan's Purse, o asociaţie creştină de caritate, a precizat că dr. Kent Brantly a fost plasat în carantină în cadrul centrului de tratament împotriva Ebola al organizaţiei, la spitalul ELWA din Monrovia, capitala Liberiei.
'Dr. Brantly este căsătorit şi are doi copii', a precizat organizaţia într-un comunicat publicat sâmbătă pe pagina sa de internet.
'Samaritan's Purse este angajată să facă tot posibilul pentru a-l ajuta pe dr. Brantly în această perioadă de criză. Am cerut tuturor să se roage pentru el şi familia sa', a adăugat organizaţia.
Kent Brantly este medicul-şef al Samaritan's Purse, însărcinat cu lupta împotriva Ebola în Liberia, unde organizaţia continuă să lucreze cu autorităţile sanitare liberiene şi internaţionale pentru a combate epidemia.
Virusul Ebola a cauzat moartea a 660 de persoane de la începutul epidemiei în Africa de Vest în urmă cu câteva luni, în principal în trei ţări: Guineea (314 morţi), Sierra Leone (219 morţi) şi Liberia (217 morţi), conform unui recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Vineri, autorităţile nigeriene au anunţat de asemenea că un liberian a murit din cauza virusului Ebola la Lagos, cel mai mare oraş din Africa, devenind primul caz înregistrat în Nigeria.
Virusul Ebola, care provoacă febră hemoragică, îşi trage numele de la un râu din nordul actualei Republici Democrate Congo (fostă Zair), unde a fost reperat pentru prima dată în 1976. Rata mortalităţii poate ajunge de la 25% la 90% la oameni.
Acest virus se transmite în contact direct cu sângele, cu lichidele biologice sau cu ţesuturile persoanelor sau animalelor infectate.
Nu există niciun vaccin omologat împotriva febrei Ebola, care se manifestă prin hemoragii, vărsături şi diaree.