TRANSNISTRIA. Negocieri în formatul 5+2
Formatul de negocieri în problema transnistreană rămîne intact. Decizia
a fost luată luni, la Viena, la reuniunea mediatorilor şi
observatorilor implicaţi în procesul de negocieri. Rusia pare să fi
renunţat la intenţia de a exclude SUA, UE, OSCE şi Ucraina de la masa
tratativelor.
TRANSNISTRIA. Negocieri în formatul 5+2
Formatul de negocieri în problema transnistreană rămîne intact. Decizia a fost luată luni, la Viena, la reuniunea mediatorilor şi observatorilor implicaţi în procesul de negocieri. Rusia pare să fi renunţat la intenţia de a exclude SUA, UE, OSCE şi Ucraina de la masa tratativelor.
Discuţiile extrem de încordate au fost moderate de emisarul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Heikki Talvitie. La finalul reuniunii, el a declarat că “toţi participanţii la întrunire au fost de acord să reia negocierile cu privire la statutul regiunii transnistrene în formatul 5+2 şi să convingă Chişinăul şi Tiraspolul să participe activ la discuţii”.
Anunţul emisarului OSCE este oarecum surprinzător, avînd în vedere declaraţia purtătorului de cuvînt al Kremlinului făcută după recenta întîlnire Medvedev-Smirnov, potrivit căreia cei doi ar fi convenit ca la negocieri să participe doar Rusia, Moldova şi Transnistria.
O întîlnire trilaterală în această formulă va avea totuşi loc chiar pînă la sfîrşitul acestei luni. Potrivit pretinsului ministru de Externe de la Tiraspol, Vladimir Iastrebceak, foarte curînd liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, îi va pune faţă în faţă pe Vladimir Voronin şi pe Igor Smirnov, “pentru a debloca procesul de negocieri îngheţat de mai bine de doi ani”. Întîlnirea trilaterală va avea, însă, loc după ce Voronin şi Smirnov vor avea o întrevedere bilaterală chiar în zilele următoare.
O discuţie între cei doi va fi însă extrem de dură, în condiţiile în care Chişinăul vede soluţionarea conflictului transnistrean în baza Legii privind statutul regiunii transnistrene în componenţa Moldovei, ce prevede retragerea completă a trupelor ruse din stînga Nistrului, iar Tiraspolul pledează pentru triplarea numărului de militari ruşi în Transnistria.
Într-un interviu apărut în ziarul rusesc Nezavisimaia Gazeta, pretinsul ministru transnistrean Vladimir Iastrebceak susţine că “Moscova a găsit de cuviinţă să menţină formatul de negocieri cu participarea Occidentului, pentru a evita repetarea situaţiei din 2003, cînd Voronin a respins «Memorandumul Kozak» de federalizare a Moldovei, fiind presat de SUA şi UE”.
Întrebat dacă Tiraspolul ar accepta acum revenirea la eşuatul plan rusesc, Iastrebceak a răspuns că “Transnistria a acceptat cu cinci ani în urmă «planul Kozak» ca fiind un document de maxim compromis la care s-a ajuns cu Chişinăul”.
Recent, liderul transnistrean Igor Smirnov a declarat că planul de federalizare al lui Kozak este depăşit şi că “Transnistria nu mai vrea să convieţuiască împreună cu Moldova nici măcar în cadrul unei federaţii sau confederaţii”. La rîndul său, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a spus că discută cu autorităţile moldovene despre revenirea la “planul Kozak”, iar premierul moldovean, Zinaida Greceanîi, a dat asigurări că Moldova nu va fi federalizată, că Chişinăul nu va accepta staţionarea trupelor ruse în regiunea transnistreană şi că Transnistria va obţine doar statut de autonomie.
Agenţia Reuters, care citează surse din cadrul OSCE, scrie că negocierile în problema transnistreană ar putea fi reluate în octombrie, precizînd că deocamdată nu a fost convenită o zi concretă.
Citește pe Antena3.ro