x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Melania Trump apără dreptul la avort în cartea sa de memorii

Melania Trump apără dreptul la avort în cartea sa de memorii

de Redacția Jurnalul    |    03 Oct 2024   •   11:45
Melania Trump apără dreptul la avort în cartea sa de memorii
Sursa foto: Hepta

Melania Trump apără cu fervoare dreptul la avort în viitoarea carte de memorii: „Am purtat această convingere cu mine de-a lungul întregii mele vieți de adult”, scrie fosta primă doamnă a SUA în cartea de memorii, potrivit The Guardian.

Melania Trump a făcut o declarație extraordinară într-o carte de memorii care va fi publicată la o lună de la ziua alegerilor: este o susținătoare înfocată a dreptului femeii de a-și controla propriul corp - inclusiv dreptul la avort.

„Este imperativ să garantăm că femeile au autonomie în a-și decide preferința de a avea copii, pe baza propriilor convingeri, libere de orice intervenție sau presiune din partea guvernului”, scrie soția candidatului republican, în contextul unei campanii în care amenințările lui Donald Trump la adresa drepturilor reproductive ale femeilor au jucat un rol central.

„De ce ar trebui ca altcineva decât femeia însăși să aibă puterea de a determina ce face cu propriul corp? Dreptul fundamental al unei femei la libertate individuală, la propria viață, îi conferă acesteia autoritatea de a-și întrerupe sarcina dacă dorește”.

„Restrângerea dreptului unei femei de a alege dacă să întrerupă o sarcină nedorită este același lucru cu a-i refuza controlul asupra propriului corp. Am purtat această convingere cu mine de-a lungul întregii mele vieți de adult”.

Melania Trump și-a exprimat rareori opiniile politice în public. Cartea, care o dezvăluie pe fosta primă doamnă ca fiind atât de ferm în dezacord cu majoritatea membrilor propriului partid, Melania, va fi publicată în SUA marțea viitoare. The Guardian a obținut un exemplar.

Decizia sa de a include o exprimare completă a sprijinului pentru dreptul la avort este remarcabilă nu numai având în vedere apropierea sa de un candidat republican care candidează având o platformă anti-avort, ci și având în vedere deteriorarea severă a drepturilor reproductive ale femeilor sub Donald Trump și GOP.

În 2022, în cazul Dobbs v Jackson de la Curtea Supremă, trei judecători instalați când Donald Trump era președinte au votat pentru anularea cazului Roe v Wade, hotărârea care a protejat dreptul federal la avort din 1973. Statele conduse de republicani au instituit de atunci interdicții draconice privind avortul.

Donald Trump a încercat atât să își asume meritele pentru decizia Dobbs - mult timp obiectivul central al donatorilor și alegătorilor evanghelici și catolici conservatori - cât și să evite furia pe care a stârnit-o, afirmând că dreptul la avort ar trebui să fie decis de state.

Dar democrații au obținut o succesiune de victorii electorale făcând campanie pe această temă, chiar și în statele conservatoare, iar amenințările la adresa drepturilor reproductive, printre care amenințările la adresa tratamentelor de fertilitate, inclusiv FIV, se dovedesc a fi problematice pentru republicani, de la începutul și până la sfârșitul acestui an.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: melania trump drept avort carte memorii