Melcul gigant african invadează o parte din Florida pentru a doua oară în ultimii 50 de ani, având o dimensiune care poate ajunge cât a unei mingi de baschet, devorând sute de tipuri de plante şi fiind periculos pentru consumul uman, scrie AFP.
Eliminarea lor nu este uşoară şi este nevoie de timp pentru aceasta. De la descoperirea acestor gasteropode lacome în 2011, în Miami, statul Florida a cheltuit deja 11 milioane de dolari pentru a eradicarea acestora.
În ciuda acestor eforturi, melcii gigant îşi trasează rutele lor vâscoase în suburbiile de la sud de Miami, dar şi în vecinătatea nordului oraşului.
Aceşti melci se reproduc în masă, sunt hermafrodiţi şi depun fiecare până la 1.200 ouă pe an.
De asemenea, ei au reuşit să scape de otrava care îi ucide în proporţie de 95% până la 100% din cazuri, căţărându-se în copaci, a spus Mary Yong Cong, cercetător în cadrul Ministerului Agriculturii din Florida, care pentru a înţelege mai bine şi a cunoaşte inamicul, a luat câteva exemplare în biroul său.
"Sunt foarte curioşi", a comentat cercetătoarea referindu-se la melcul care îi ocupa întreaga palmă în timp ce acesta îşi scotea coarnele în faţa interlocutoarei.
Aceşti melci hibernează subteran, ceea ce face dificilă reperarea lor, a mai spus specialista.
În timpul ultimei invaziei a melcilor din anul 1966, a fost nevoie de zece ani pentru eliminarea lor.
Într-o încercare de a câştiga războiul, autorităţile au înfiinţat acum un număr de linii de asistenţă telefonică pentru a primi raportări despre locul unde pot fi întâlnite aceste moluşte. O echipă protejată cu mănuşi şi înarmată cu greble, vine apoi să-i prindă.
Ministerul a implicat şi câini în această căutare, doi labradori fiind puşi să detecteze melci. Ei sunt folosiţi mai puţin pentru a urmări melcii, cât mai ales pentru a confirma că au fost ucişi în urma unei campanii de eradicare chimică.
Aceşti melci sunt originari din regiunile umede din Africa de Vest şi devorează sute de plante, inclusiv arahidele şi pepenele galben.
"Ei reprezintă un pericol pentru oamenii şi agriculturii din Florida. Nu-i putem lăsa să se reproducă", a spus Mark Fagan, purtătorul de cuvânt al ministerului agriculturii din Florida.
Melcii gigant pot purta un parazit care poate da o formă rară de meningită la om, chiar dacă, pentru moment, nimeni nu pare să fi fost infectat.